2010-05-22 96 views
係馬來西亞食得太多辣野,返到HK即刻喉嚨痛,所以唔可以亂食野,要食得簡單D清淡D。由於是日實在太累,無咩精神,唔想花時間諗食咩野,就決定黎大快活食個簡單午餐好了。大概兩點黎到都非常多人,大家都係度悠閒地睇下報紙食下野咁,好彩好快都搵到個卡位可以坐。叫左個迷你叉燒飯 + 北京水餃,另外媽咪一直推薦呢度既扒芝士火腿治,所以就叫左件,再加一碗雪菜肉絲米飯,仲有兩杯野飲,所以食物加埋$50都唔駛,都幾抵喎。呢度既服務好好,有求必應,而且好多野都好貼心,拎住碗湯米佢都俾個碟我盛住驚我倒瀉。先講扒芝士火腿治,真係幾好食,D芝士溶左大半,加埋脆脆夠薄既多士同無咩特別既火腿,絕對唔會難食。雪菜肉絲米都係無咩特別,湯底夠味夠濃,其他不值一提。迷你叉燒飯就真係差DD,D叉燒好薄同好乾身,無咩味~ D飯食落幾「鞋」口,汁亦唔夠,所以唔太好食。附加個幾隻水餃食落有D似灣仔碼頭,連個湯都係個隻味,不過相對呢度D水餃皮仲好厚D! 而且餡料較少,都係比較一般。雖然食物唔算好好食,但服務環境都算唔錯,而且我以前印象中既大快活係好鬼難食,今次都已經算OK架啦! 好似佢個吉列豚肉唔錯喎,等唔再喉嚨痛都想試下。=)

迷叉飯...麻麻
灣仔碼頭D FRIEND
正! 扒芝士火腿治
無咩特別
$25 (Lunch)
正! 扒芝士火腿治