2010-10-22 734 views
見到大快活又有火鍋….急不及待又要去試新野*今次同愛人* 去左旺角個間試一試….人人叫一個豚肉*湯底就一個spicy 一個西芹好似39蚊…..order 完,等左陣就有得拎~~同埋會有個服務員跟住比個爐你燒!!!等等…終於有得食lu!!!西芹個湯味道唔好濃..我點左d ganic士油先覺得好味另外,d豚肉唔知係未燒得太耐,有點un*其實個不過不失…有烏冬,餃子之類~~good

見到大快活又有火鍋….急不及待又要去試新野*
今次同愛人* 去左旺角個間試一試….
人人叫一個豚肉*湯底就一個spicy 一個西芹
好似39蚊…..
order 完,等左陣就有得拎~~
同埋會有個服務員跟住比個爐你燒!!!
等等…終於有得食lu!!!

西芹個湯味道唔好濃..我點左d ganic士油先覺得好味
另外,d豚肉唔知係未燒得太耐,有點un*
其實個不過不失…有烏冬,餃子之類~~good
2010-10-01
2010-07-16 186 views
上星期六放工後, 由於要趕上課的關係, 到了附近的大快活吃過速食午餐. 看過餐牌後, 決定試試最近勁賣廣告的厚切吉列黑豚扒飯.厚切吉列黑豚扒飯看起來的賣相不俗, 與廣告上的照片相差不遠, 套餐還配有白飯和蔬菜. 先嘗嘗黑豚扒, 夾起來的時候已經聽到沙沙聲, 是炸得很脆的聲音; 用的是日式方法, 利用日本麵包糠, 包著黑豚扒一起炸, 炸得外層金黃, 賣相不錯, 入口也真的很香脆; 厚切的黑豚肉也的確比平常吃到的吉列豬扒厚, 可喜的是厚豬扒不單是熟透, 而且肉汁仍在, 肉質說得上是滑, 沒有平常吃豬扒那種嚡口的感覺! 可是, 調味方面卻仍然要努力, 因為黑豚扒本身沒甚麼味道, 如果不是附有甜醬油的話, 味道會更單調. 至於套餐附送的那個蔬菜就真的不敢恭維了, 這個椰菜絲的賣相簡直是一團糟! 求其的拿一把椰菜絲放到碗子裡, 弄得東歪西倒的, 看到已經胃口減半. 一口吃下去, 感覺自己好像一隻正在吃草的牛一樣! 椰菜絲完全乾巴巴又沒有味道, 雖然廣告說有甚麼秘製日式醬汁, 但完全吃不到, 因為全都沉到碗底, 又因為椰菜絲太大把, 要把醬汁和蔬菜拌勻嗎? 根本不可能, 因為一拌就會弄到'一地菜絲

至於套餐附送的那個蔬菜就真的不敢恭維了, 這個椰菜絲的賣相簡直是一團糟! 求其的拿一把椰菜絲放到碗子裡, 弄得東歪西倒的, 看到已經胃口減半. 一口吃下去, 感覺自己好像一隻正在吃草的牛一樣! 椰菜絲完全乾巴巴又沒有味道, 雖然廣告說有甚麼秘製日式醬汁, 但完全吃不到, 因為全都沉到碗底, 又因為椰菜絲太大把, 要把醬汁和蔬菜拌勻嗎? 根本不可能, 因為一拌就會弄到'一地菜絲", 所以放棄. 結果就是頂層的菜淡而無味, 底層的則太鹹, 差勁之作.

另外, 白飯也是失望之作. 用的雖然是珍珠米, 但口感卻完全不對板! 飯吃起來十分硬, 一點也不像珍珠米的香軟, 而且飯香欠奉, 唯一的好處是份量足, 吃下整碗飯之後一定飽肚!

要讚的是店員大都有禮勤快, 遇到要幫忙的客人會主動而快速的上前協助, 值得一讚. 如果食物的水準再提升一下的話, 都值得一吃!
2010-06-19
$32 (Lunch)
  • 厚切吉列黑豚扒
2010-05-22 96 views
係馬來西亞食得太多辣野,返到HK即刻喉嚨痛,所以唔可以亂食野,要食得簡單D清淡D。由於是日實在太累,無咩精神,唔想花時間諗食咩野,就決定黎大快活食個簡單午餐好了。大概兩點黎到都非常多人,大家都係度悠閒地睇下報紙食下野咁,好彩好快都搵到個卡位可以坐。叫左個迷你叉燒飯 + 北京水餃,另外媽咪一直推薦呢度既扒芝士火腿治,所以就叫左件,再加一碗雪菜肉絲米飯,仲有兩杯野飲,所以食物加埋$50都唔駛,都幾抵喎。呢度既服務好好,有求必應,而且好多野都好貼心,拎住碗湯米佢都俾個碟我盛住驚我倒瀉。先講扒芝士火腿治,真係幾好食,D芝士溶左大半,加埋脆脆夠薄既多士同無咩特別既火腿,絕對唔會難食。雪菜肉絲米都係無咩特別,湯底夠味夠濃,其他不值一提。迷你叉燒飯就真係差DD,D叉燒好薄同好乾身,無咩味~ D飯食落幾「鞋」口,汁亦唔夠,所以唔太好食。附加個幾隻水餃食落有D似灣仔碼頭,連個湯都係個隻味,不過相對呢度D水餃皮仲好厚D! 而且餡料較少,都係比較一般。雖然食物唔算好好食,但服務環境都算唔錯,而且我以前印象中既大快活係好鬼難食,今次都已經算OK架啦! 好似佢個吉列豚肉唔錯喎,等唔再喉嚨痛都想試下。=)

迷叉飯...麻麻
灣仔碼頭D FRIEND
正! 扒芝士火腿治
無咩特別
$25 (Lunch)
正! 扒芝士火腿治
2009-10-26 93 views
補完課邊爐癮起就出來旺角開飯繼冬陰公之後又一新作,我們一人一款口味豬骨湯底看上去清清的,但加上蔬菜等材料,其實都很鮮味的蕃茄湯底眼見有塊蕃茄,吃上去還是有蕃茄味,但感覺有點怪材料尚算新鮮,份量也不少牛肉、豬肉肉片的都還算可以,但是厚切的肉粒認真麻麻因為是方塊的關係很難判斷熟了沒有,最終還是煮得有點過熟了牛肉的總算鬆化,豬的就真的是差,吃下去有點像吃煲湯瘦肉的感覺蔬菜 除了跟餐的蔬菜盤外我們還另點了金菇和娃娃菜金菇有點洗得不乾淨的感覺,娃娃菜就太大塊很難吃,建議切半才供應給客人豬皮 一陣怪膠味.吃了一口放棄了魷魚 算爽口,不過份量有點少 買滿$100送的巨峰提子梳打就因為太甜所以被我們放棄了最後還發生了一點小意外,我們因為想熄掉火種卻因爐火太大又偏離了的關係燒著了一旁的紙巾,幸好最後撲熄了,真是有驚無險這次吃的感覺很一般,好像比滾冬冬的時候失色了下次應該不會再來了,因為要再試別家的火鍋了
補完課邊爐癮起就出來旺角開飯

繼冬陰公之後又一新作,我們一人一款口味
豬骨湯底看上去清清的,但加上蔬菜等材料,其實都很鮮味的
蕃茄湯底眼見有塊蕃茄,吃上去還是有蕃茄味,但感覺有點怪
材料尚算新鮮,份量也不少

牛肉、豬肉
肉片的都還算可以,但是厚切的肉粒認真麻麻
因為是方塊的關係很難判斷熟了沒有,最終還是煮得有點過熟了

蔬菜
除了跟餐的蔬菜盤外我們還另點了金菇和娃娃菜

豬皮 一陣怪膠味.吃了一口放棄了

魷魚 算爽口,不過份量有點少

買滿$100送的巨峰提子梳打就因為太甜所以被我們放棄了

最後還發生了一點小意外,
我們因為想熄掉火種卻因爐火太大又偏離了的關係
燒著了一旁的紙巾,幸好最後撲熄了,真是有驚無險

這次吃的感覺很一般,好像比滾冬冬的時候失色了
下次應該不會再來了,因為要再試別家的火鍋

2009-10-15
2009-10-20 64 views
大家樂的火鍋食得多,今次就試試大快活的火鍋~原來8:30後,配料仲有買一送一,最平係$5~買夠$100,送一大樽可樂或巨峰提子梳打,足夠兩個人飲用~而且d配料一份都唔少,夠一個人食~但今次我們兩個點了10多份(已包括買一送一),幾乎食唔晒~湯底都幾好,我揀了蕃茄蜆湯底,正~總括來說今次我會比80分~
大家樂的火鍋食得多,今次就試試大快活的火鍋~
原來8:30後,配料仲有買一送一,最平係$5~
買夠$100,送一大樽可樂或巨峰提子梳打,足夠兩個人飲用~

湯底都幾好,我揀了蕃茄蜆湯底,正~

總括來說今次我會比80分~
火鍋湯底
2009-10-16
火鍋湯底
2009-09-13 20 views
又到下午茶時間,今次去大快活,不過唔係我食,係睇住男友食,因為我唔肚餓佢叫左一個經典茶餐香脆豬扒包+ 凍奶茶 豬扒包一如以往係我地既至愛凍奶茶 有少少苦味,不過好滑好香男友驚我肚餓叫多左個 糖膠西多士西多士炸得好脆,食果時仲係熱熱地既,好味環境坐得比較唔舒服,因為太多人淨坐唔食野,好令人討厭

佢叫左一個經典茶餐

香脆豬扒包+ 凍奶茶

豬扒包一如以往係我地既至愛

凍奶茶 有少少苦味,不過好滑好香

男友驚我肚餓叫多左個 糖膠西多士

西多士炸得好脆,食果時仲係熱熱地既,好味

環境坐得比較唔舒服,因為太多人淨坐唔食野,好令人討厭
2009-08-31
2009-08-13 29 views
極度熱愛打邊爐的我…看到這連鎖快餐店新推出的暖冬冬火鍋就一直很想試…對上一次某一家的北海道牛乳南瓜湯底很不錯…不知道這個冬蔭公湯底會如何...而是晚終於找得到一個機會去試試看…這個一人火鍋有別於以前吃到的…就是可以自由配搭火鍋料…加錢就可以點多幾款配料…所以兩個人分享一個鍋也不會覺得不夠飽~我們點了肥牛黑豚肉鍋配冬蔭公湯底…另外再加了金菇…墨魚滑和粟米…~另外飲品就選了酸梅梳打冰…湯底還未有上爐煲的時候已經聞到一 陣陣冬蔭公的酸味…不過拿起煲蓋…看到兩塊大大的葉…還有一些茄子片…湯底不紅…看起來像清湯…對味道也不敢抱什麼期望…但求正正常常就可以~火鍋配料整體上都不俗…肥牛和黑豚肉都不錯…切薄片的很快就熟…跟餐有兩顆水晶叉燒飽…這令我想吃有骨氣火鍋…~水晶叉燒包味道一般…~玉子豆腐和金菇都好吃…墨魚滑有點點墨魚粒…幾鮮味彈牙的….粟米超甜…本來擔心要滾很久才會熟…事實上又不用…烏冬是幼身的烏冬…應該是那一種煮得久都不會變糊的…比起肥身的烏冬好吃…但我最愛的還是大家樂墊底的米線….~由於中途加了一次水…所以吃烏冬的時候那個冬蔭公湯底已經變得很淡很淡…所以要另外加豉油和蒜蓉才夠味…墊底的生菜

火鍋配料整體上都不俗…肥牛和黑豚肉都不錯…切薄片的很快就熟…跟餐有兩顆水晶叉燒飽…這令我想吃有骨氣火鍋…~水晶叉燒包味道一般…~玉子豆腐和金菇都好吃…墨魚滑有點點墨魚粒…幾鮮味彈牙的….粟米超甜…本來擔心要滾很久才會熟…事實上又不用…烏冬是幼身的烏冬…應該是那一種煮得久都不會變糊的…比起肥身的烏冬好吃…但我最愛的還是大家樂墊底的米線….~由於中途加了一次水…所以吃烏冬的時候那個冬蔭公湯底已經變得很淡很淡…所以要另外加豉油和蒜蓉才夠味…墊底的生菜有苦味…所以轉攻另一款墊底的椰菜…椰菜不夠鮮甜…不過總算比生菜好…

飲品的酸梅梳打冰…(其實這個名字是我自己改的…)因為是酸梅湯的味道…但喝起上來會有少少氣的…酸酸的解喝算是不錯的…~

其實一人一爐的火鍋真是愛火鍋之人的恩物...~人少少...想吃火鍋過過口癮也不錯的呢...
2009-06-16 29 views
同一天光顧了兩間不同的快餐店, 兩間的奶茶也做得不錯, 起碼比麥當當跟 KFC 的好, 今天跟父母飲杯野傾下....叫了個快餐, 奶醬脆豬 + 奶茶, $15, 奶和醬也很少, 脆豬不太脆 , 跟翠華無得比了!
, 跟翠華無得比了!
$10 (Tea)
2008-12-18 21 views
大快活既早餐我食最多,因為真係好吸引,但係覺得加價加到太貴了加碗粉就+$3/轉凍飲又+$3,食個早餐就等於食個飯盒,唉佢既早餐好多汁,黑椒汁,燒汁都好好味,至於吉豬/吉魚就少食,因為無汁麻炒滑蛋好香而佢既下午茶亦都比美心同大家樂出色,款式多得黎係好好味架喎.(但係午餐/晚餐黎講,大快活就差過佢地好多了)

加碗粉就+$3/轉凍飲又+$3,食個早餐就等於食個飯盒,唉

炒滑蛋好香

(但係午餐/晚餐黎講,大快活就差過佢地好多了

一般啦
$27 (Breakfast)
  • 早餐/下午茶
2008-06-12 13 views
午餐叫了個輕型雞扒意粉餐 - 本來沒有甚麼特別,但那碗沙律確實令我有點驚喜.一來,很大兜很多料; 二來,蔬菜新鮮; 三來,裡面竟然有幾塊天桃! 天桃是甚麼? 就是那種深紅色,外型長長,有少少似合掌瓜的東西. 很少吃到沙律會用上天桃,沙律中吃下爽甜的天桃感覺很清新.驚喜的是竟然會在大快活吃到這麼高質素的沙律, 但我這個輕型餐也要三十多元,絕對不便宜.
$32 (Lunch)
2008-02-18 35 views
因為有張coupon, 所以去食左佢. 叫左沙薑雞飯套餐.沙薑雞很鹹, 一吃已經知道是雪藏貨,雞又不入味, 油菜只有幾條, 而且幾油. 個湯同飯都好一般, 勝在份量夠大, 一定吃得飽. 如果不是有coupon, 也不會幫襯了.
因為有張coupon, 所以去食左佢. 叫左沙薑雞飯套餐.
(Non-member)
2007-12-05 27 views
今晚想食火鍋, 因為只得三個人就諗住去食快餐店的火鍋餐, 便d 又份量少d。順路之下揀0左旺角鴻威大廈間大快活。我地叫0左一個鴛鴦煲同一個黑豚肉煲, 點知黎0左兩個黑豚肉煲。我地問返佢地的職員, 佢地死撐話係鴛鴦煲, 只係d 牛肉0係下面。咁佢咁insist, 我地咪照聽囉, 點知全部真係都係黑豚肉黎gei! 佢地仲要收我地鴛鴦煲錢! 但係因菜已開始食用, 我地又唔可以改。而我地想問佢地要多一set 火鍋調味鼓油等, 佢地又話唔得, 完全唔明點解調味料都唔俾唔得囉?! 我地又唔係叫佢地免費俾多d 火鍋材料俾我地, 調味料平時都任人拿ga la! 至於佢地的火鍋材料真係一般, 對比起大家樂的火鍋, 材料及選擇都真係差一大截, 但價錢又唔見佢差一大截wor, 十個唔抵食, 非必要都唔好幫襯!

(Non-member)
2007-09-01 18 views
我同仔仔,一星期食三四次早餐每次都叫滑蛋火腿加通粉。但星期五,滑蛋變了炒蛋,通粉的湯底又無味,之前都好好食滑蛋是水汪汪又滑,通粉的湯底又夠味希望回復水準。
我同仔仔,一星期食三四次早餐
每次都叫滑蛋火腿加通粉。
但星期五,滑蛋變了炒蛋,通粉的湯底又無味,
之前都好好食滑蛋是水汪汪又滑,通粉的湯底又夠味
希望回復水準。
2006-01-04 21 views
昨晚去食左個叉燒燒鴨煲仔飯套餐,入面有一個煲仔飯,一碟冬菰扒生菜,一盅竹笙??翅,同一杯中國茶。$36 以為好抵,點知中伏,除左杯中國茶外冇樣掂,真係冇咁大隻蛤蜊架!竹笙??翅:入面真係有竹笙、仲有蝦仁粒、蟹柳絲,翅?我諗有幾條,不過盅野好似漿粉咁,碗仔翅正過佢啦。不過算,三十幾有埋飯有埋菜都冇法啦!冬菰扒生菜:冬菰唔靚冇出水一陣味,失敗!生菜煮到黃晒,失敗!碌完菜成碟水,溝希晒d汁,攪到冇晒味,失敗中失敗!煲仔飯:至失敗呢個,係就真係有煲仔飯焦,但係成煲飯(包括飯芯)都硬到非常,根本食唔到,食完d叉燒燒鴨已經收得工。三十幾蚊,哎...食完爆晒粗個隻啦!味道我係俾0分,1分都唔值!

2005-12-01 21 views
大快活最近推出左清湯腩菜飯,我呢類好腩之徒一定要食下,加上之前食過上海排骨菜飯都唔錯,所以我見到就即時要呢樣。牛腩,若果要同大利、九記比較,當然差左一段距離,因為唔夠入味,而且又冇湯,但都叫做夠林,兩件紅蘿蔔都ok,不過我認為牛腩應該配白蘿蔔。至於個菜飯就保持水準,成份野份量唔算大,不過廿幾蚊都算OK啦,加$5可以有一杯即磨咖啡,係一支公食飯唔錯選擇!但係,呢間分店個收銀好唔掂,冇人排隊一直傾電話,OK都可以接受,到我行埋去佢仲唔收線(談話內容似乎唔涉及店內事務),又唔出聲叫客人等等,我繼續企左廿幾秒等佢收線,佢一路當我隱形,到我開聲:「清湯腩菜飯一個」先收線,但佢即時一句:「排骨菜飯要唔要加野飲?」,我即時啤一聲,所以服務扣1分。