2020-05-26
今日第一次食印尼菜,心情既興奮又緊張,因為我完全唔知正宗印尼菜係食咩🤣,為免中伏,我地揀左Openrice上最熱搜No.1既印尼餐廳 - 銅鑼灣班蘭葉印尼美食。牆上掛滿一系列餐廳食物相片,從中發現餐廳用以樹木製既盤代替碟,餐桌餐椅亦以木系為主,加上天花板上既仿真班蘭葉🌿,散發熱帶小島風情。食物款式超級多,飯類及主食分別超過20款,最出乎意料嘅係花膠湯粉皮系列,不過我同女友決定先食啲印尼經典菜式。- 印尼四大天王飯四大天王指魚雞牛菜,雞既味道十足海南雞,沙甸魚酸酸甜甜,牛肉不過不失,惹味但肉質偏硬,菜加左醬汁幾清甜。以上四款都唔算辣,最辣竟然係椰漿飯,原來椰醬飯加左辣椒碎,辣到個心熱烘烘😳。- 雜菜燒半雞飯 名副其實半隻香燒雞,外皮有少少焦香,唔期待雞肉十分嫩滑,但至少幾多汁,蘸汁會更惹味。- 羊肉沙嗲三串羊肉香氣十足無膻味,沙嗲醬係靈魂所在,花生味特濃帶微辣。- 鴛鴦芒果汁藥水味好重,而且好「水」,唯一可取之處係夠大杯,可以解辣🤔。- 青檸梳打解渴一流,入面仲有綠色粉條,口感幾豐富。整體而言,串燒好正,沙嗲醬好啱香港人口味。至於飯類份量好多,飲品一般般。最深刻一定係椰漿飯,反差實在太大
- 印尼四大天王飯
- 雜菜燒半雞飯
- 羊肉沙嗲三串
羊肉香氣十足無膻味,沙嗲醬係靈魂所在,花生味特濃帶微辣。
- 鴛鴦芒果汁
- 青檸梳打
解渴一流,入面仲有綠色粉條,口感幾豐富。
整體而言,串燒好正,沙嗲醬好啱香港人口味。至於飯類份量好多,飲品一般般。最深刻一定係椰漿飯,反差實在太大。