Restaurant: Pandan Leaf Indonesian Restaurant
Info:

2024-11-07 276 views
班蘭葉印尼餐廳📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖平時好少食印尼菜,今日試到正宗嘅印尼菜,真係令我一試難忘,食物款式眾多食材也非常好,價格很親民酸辣蝦$148蝦肉彈牙爽口大約有8至10隻左右,味道酸酸甜甜,非常開胃午餐都有好多款選擇H,斑斕雞飯78雞肉非常嫩滑,烹調過程中加咗斑斕葉,令到雞嘅鮮味更加突出,旁邊有兩種特製嘅醬汁。加埋碗熱辣辣嘅清湯,最特別的就是米飯砌成尖尖,真係非常有東南亞嘅風情,夠晒特別N, 原條花膠湯米粉花膠有3 塊,非常大塊,又有彈性每一啖都充滿着骨膠原,每一條米粉都佔有花膠嘅湯汁,湯底鮮甜飲埋啲湯都唔口渴證明係真材實料,冇味精,入面仲有豆卜,杞子同菜作為配菜,夠晒飽肚燒魚加$12就食到魚嘅份量相當多,好大條,燒到外皮卜卜脆,入面嘅魚肉仲係非常嫩滑,外脆內滑,店員一放低已經聞到香噴噴午餐送咗杯熱柚子蜜,非常多嘅柚子,熱辣辣又香甜龍眼冰+$20,大大杯,咁炎熱嘅夏天飲一啖真係透心涼
班蘭葉印尼餐廳
📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

酸辣蝦$148
蝦肉彈牙爽口大約有8至10隻左右,味道酸酸甜甜,非常開胃

午餐都有好多款選擇
H,斑斕雞飯78

N, 原條花膠湯米粉

燒魚加$12就食到

午餐送咗杯熱柚子蜜,非常多嘅柚子,熱辣辣又香甜

龍眼冰+$20,大大杯,咁炎熱嘅夏天飲一啖真係透心涼
  • 原條魚花膠湯粉皮
  • 燒雞班蘭尖塔飯
2024-10-30 577 views
搵銅鑼灣午餐有咩好食嘅時候,見到呢間好多好評就嚟試吓,係我第一次食印尼餐廳。餐廳唔係好大,得五六張枱,午餐時間12點幾嚟到,好彩都唔洗等位,店員係印尼人,亦都好多印尼人嚟食,同埋係keep住有人入嚟幫襯。有午市套餐,不過午餐都係得個主菜,冇野飲,價錢同主餐牌又差唔多,咁主餐牌就多好多選擇。叫咗個午餐印尼咖哩牛腩飯 $78加飲品原來有特價,叫咗杯青檸梳打有特價。咖哩好香,唔辣的,牛腩比較爽口彈牙,唔係好軟腍嗰種,旁邊堆配菜都幾好食。主餐牌嘅炸魚飯 $98好抵食,條魚好大條,估唔到有成條魚,因為單點一條魚係要$118,但呢個炸魚飯只係$98,仲以為係得半條,點知都係成條,好抵。叫之前唔知係咩魚,好擔心會唔會好多骨,結果係超少骨,只有幾條大骨。魚皮超脆,食落仲係脆卜卜,魚肉好嫩,唔鞋,亦唔乾,入面鎖住好多汁,同埋係超勁魚味。飯有白飯/黃薑飯/班蘭飯,炸魚飯係配白飯,又唔見有寫可以加錢轉班蘭飯。附上一兜辣蓉,唔知撈飯定點魚,食咗勁細啖已經好辣,用咗少少撈飯,用嚟點魚個魚味更突出。飯旁邊有舊豆腐,好軟熟好香豆腐味,仲有舊唔知乜餅。牛肉沙嗲串燒$38牛舌沙嗲串燒$42兩款都好香,牛舌好腍,牛肉有啲

叫咗個午餐印尼咖哩牛腩飯 $78
加飲品原來有特價,叫咗杯青檸梳打有特價。
青檸梳打

印尼咖哩牛腩飯

主餐牌嘅炸魚飯 $98
炸魚飯

飯旁邊有舊豆腐,好軟熟好香豆腐味,仲有舊唔知乜餅。

牛肉沙嗲串燒$38
牛舌沙嗲串燒$42
牛肉串燒38牛舌串燒42

兩款都好香,牛舌好腍,牛肉有啲筋,沙嗲汁好香好味。

最後買多件班蘭蛋糕$25拎走試,好軟熟,好香班蘭味。
班蘭蛋糕
2024-10-28
$150 (Lunch)
青檸梳打
印尼咖哩牛腩飯
牛肉串燒38牛舌串燒42
班蘭蛋糕
2024-06-07 2929 views
💜💚🩷抵食銅鑼灣印尼菜🇮🇩銅鑼灣除咗cafe,其實都有好多唔同嘅菜式!😚印尼菜真係好少會接觸到,每次行到糖街都會聞到令人食慾大增嘅味道,今次決定一探究竟😆💜班蘭葉上海刨冰💜 $58依杯刨冰份量十足又消暑🍧,一坐低就嗌啦!🤣刨冰嘅份量足夠2-3人share食,配料色彩繽紛又豐富,入面有牛油果🥑、荔枝、仙草、珍珠、果凍、綠豆等等!🍧口感十足,甜甜又消暑嘅感覺,真係好啱依個天氣食呀!💚淨巴東牛肉💚 $148 講到印尼菜,當然唔少得巴東牛肉!🥩牛肉配以椰漿、辛香料同埋辣椒等整成🌶️味道帶辛辣,開胃又好味!❤️烤柚子雞翼❤️ $58雞翼鮮嫩多汁,配埋柚子醬一齊食,酸甜又滋味!🍊💛芝士炸碎雞💛 $58芝士控必食啦!炸雞唔會太乾身,外層薄脆,內層依然咁juicy,仲有芝士碎🧀食落更「芝」味!🧡印尼花膠湯斑蘭雞粉皮🧡 $88依度嘅招牌菜必嗌!花膠係大大塊,有彈性又軟糯,每一啖都充滿膠原蛋白!😚 斑蘭雞好鮮嫩,因為料理嘅過程加入咗斑蘭葉,所以唔會有雞嘅腥味,保留雞肉嘅鮮味同埋滑嫩!🐥粉皮係好似薄版嘅水晶腸粉咁,軟糯有口感,每一條粉皮都掛住花膠湯汁,越食越滿足!🍲🤍鮮奶薑蜜🤍 $28呢杯熱飲真係有驚喜,因為佢嘅
💜💚🩷
抵食銅鑼灣印尼菜🇮🇩

💜班蘭葉上海刨冰💜 $58

💚淨巴東牛肉💚 $148
巴東牛肉
淨巴東牛肉

❤️烤柚子雞翼❤️ $58
雞翼鮮嫩多汁,配埋柚子醬一齊食,酸甜又滋味!🍊
烤柚子雞翼

💛芝士炸碎雞💛 $58

🧡印尼花膠湯斑蘭雞粉皮🧡 $88

🤍鮮奶薑蜜🤍 $28
呢杯熱飲真係有驚喜,因為佢嘅薑嘅份量真係好足夠,濃版嘅薑奶🫚飲落去真係好夠薑!😛

依間印尼菜嘅菜式真係好正!性價比極高🤣仲有一啲熟客一坐低就嗌花膠湯斑蘭雞粉皮,由此可見,依個真係必食嘅!依度仲有好多印尼菜式,店員服務態度都好好,仲會介紹菜式,下次再嚟食先!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣️

📍班蘭葉印尼餐廳
📍銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2號舖

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
巴東牛肉
淨巴東牛肉
烤柚子雞翼
4 day(s) ago 0 views
馬拉盞 炒秋葵入口 馬拉盞 十分美味,同平時食嗰啲唔同,眼見除咗馬拉盞之外,見到蒜頭碎同櫻花蝦,仲有d 鮮甜嘅蕃茄,問一問之下,原來係自家製,仲係一d 都唔唔辣。而秋葵炒得 口感啱啱好,又好掛汁,又好入味。炸豆腐 黃豆餅(天貝)豆腐 同黃豆餅 都好厚切,黃豆餅炸豆腐 內裹好軟滑。沙爹 羊肉串羊肉大件,好有口感,沙爹好惹味,唔辣,啱我熱 桂皮箭葉果蜜鐘意桂皮味濃,又有酸酸地箭葉果(青擰)味,又有蜜糖味,整體味道係酸酸甜甜得嚟帶桂皮味,十分好飲。
馬拉盞 炒秋葵

炸豆腐 黃豆餅(天貝)
豆腐 同黃豆餅 都好厚切,黃豆餅炸豆腐 內裹好軟滑。

沙爹 羊肉串
羊肉大件,好有口感,沙爹好惹味,唔辣,啱我

熱 桂皮箭葉果蜜

Dinner
  • 炸豆腐黃豆餅(天貝)
  • 馬拉盞炒秋葵
  • 桂皮箭葉果蜜
6 day(s) ago 0 views
二人來到這小店, 幸好比較早來找到一個門口好位, 之後愈來愈多客因為太肚餓原因, 二人點了二杯飲料, 五款食物先來一加多加多沙律, 是印尼名菜, 很大碟, 很多不同蔬菜, 有豆, 炸豆腐, 椰菜,青瓜加半隻蛋和好味的花生醬,好吃再來是二串雞肉沙嗲, 非常香口但沒過火, 加沙嗲醬一流, 下次必試其他款,例如羊 , 牛丸, 牛舌, 相信也不錯跟住牛丸湯麵到, 也是超大碗,牛丸很好吃, 相信不是在報導下的沒牛成份的丸,有肉味, 大大粒, 共有五粒嘩, 最驚喜的是大大塊的薄脆和有不少菜另外點了一牛尾飯, 多飯也多料小食最後才來, 是推薦的炸黃豆餅, 有三大件, 內有紅蘿蔔, 附上汁令沒那麼熱氣, 我吃了一大塊也覺好味, 價錢也超平, $48,下次要試堆炸牛肉餅最後我們以青檸冰, 龍眼冰作結束今天的晚餐, 飲料不太甜, 應符合店少鹽少糖的特色這是一間抵食大件,服務好的特式餐廳

因為太肚餓原因, 二人點了二杯飲料, 五款食物

另外點了一牛尾飯, 多飯也多料

這是一間抵食大件,服務好的特式餐廳
Other Info. : 很多本地人去, 證明印尼人香港人也喜歡
2024-11-12
Dinner
2024-11-12 0 views
系銅鑼灣經間呢間店鋪,鋪面有d印尼小食e.g.班蘭蛋糕,炸物,椰汁千層糕等等可以買。就咁經過以為淨係賣小食,原來後面仲系餐廳,有得堂食,但唔算大。估唔到呢間印尼小店都咁旺場,一枱接一枱。餐廳好地道,都系印尼人打理🇮🇩🔶Rendang Porsi 淨巴東牛肉巴東牛肉是一道風味獨特嘅料理,採用椰漿、肉桂、八角、荳蔻等各種香料進行炆煮。長時間嘅燉煮讓醬汁散發出濃郁的香氣,醬汁厚重,充分包裹每一塊牛肉。牛肉煮得軟嫩入味,香料的層次豐富,帶有微微的辣味,好香口。🔶Nasi Ayam Pandan斑蘭雞飯飯嘅做型好特別,擺成錐形柱體,斑蘭葉的香氣融入米飯,好清香,而雞肉好嫩好滑,保留了肉汁的鮮美。🔶Nasi Rawon Sapi 黑果牛肉飯叫左個湯飯,個湯黑孖孖咁,系因為用左印尼黑果kluwek, 散發左獨特嘅味道,微酸微甘,令湯更濃郁,更加入各種香料,牛肉烹調,味道層次豐富。🔶Sate Lidah Sapi 牛舌沙嗲牛舌燒得好香爽口,唔會太乾,沙嗲汁比較重花生香,唔辣,令串燒更惹味

🔶Rendang Porsi 淨巴東牛肉

🔶Nasi Ayam Pandan斑蘭雞飯

🔶Nasi Rawon Sapi 黑果牛肉飯

🔶Sate Lidah Sapi 牛舌沙嗲

2024-11-05 189 views
一家以印尼菜為主的餐廳🇮🇩店舖大部份食物也是以班蘭做菜☘️秉承來自印尼豐富多樣的烹調傳統🔥滿滿正宗印尼風味😙Nasi Lemak是椰漿飯的馬來語🥥香濃的斑蘭香,口感綿密香軟🍚加上炸雞,青瓜切片🥒灑上烤花生和炸得酥脆的江魚仔🐟再配上全熟水煮蛋,淋上三巴醬,完美組合😋撈麵味道咸中帶甜,口感煙靭彈牙🍜炸雞香脆,食落香辣🍗淋上香蔥蒜頭粒,份外惹味🤩濃郁鹹香帶甜的羊肉沙嗲🍢配上切細的辣椒碎及紅蔥頭🧅吃起來肉質非常柔軟😍香味濃郁,微辣香口🌶️沙嗲還食到粒粒炒香的花生碎🥜青瓜冰充滿水分,有滿滿電解質⚡️消暑解渴,味道清新😃珍多冰用班蘭葉和綠豆粉製成粉條🍹配刨冰、椰漿及椰糖🍬粉條軟滑、椰漿香甜😍
一家以印尼菜為主的餐廳🇮🇩
店舖大部份食物也是以班蘭做菜☘️
秉承來自印尼豐富多樣的烹調傳統🔥
滿滿正宗印尼風味😙

Nasi Lemak是椰漿飯的馬來語🥥
香濃的斑蘭香,口感綿密香軟🍚
加上炸雞,青瓜切片🥒
灑上烤花生和炸得酥脆的江魚仔🐟
再配上全熟水煮蛋,淋上三巴醬,完美組合😋

撈麵味道咸中帶甜,口感煙靭彈牙🍜
炸雞香脆,食落香辣🍗
淋上香蔥蒜頭粒,份外惹味🤩

濃郁鹹香帶甜的羊肉沙嗲🍢
配上切細的辣椒碎及紅蔥頭🧅
吃起來肉質非常柔軟😍
香味濃郁,微辣香口🌶️
沙嗲還食到粒粒炒香的花生碎🥜

青瓜冰充滿水分,有滿滿電解質⚡️
消暑解渴,味道清新😃
珍多冰用班蘭葉和綠豆粉製成粉條🍹
配刨冰、椰漿及椰糖🍬
粉條軟滑、椰漿香甜😍
  • 啦斯啦媽班蘭飯
  • 炸碎雞印尼撈麵
  • 羊肉沙嗲
  • 珍多冰
  • 柑桔青瓜冰
2024-10-14 649 views
我是斑斕控,看網上推介過這家的斑斕糕點,星期日去銅鑼灣路經就買了班蘭蛋糕($25/件)和斑斕千層糕($25/一盒三件)斑蘭蛋糕$25不甜,顏色也不像連鎖店賣的那麼綠,有啖淡的斑斕葉香,蛋糕鬆鬆軟軟很好吃。斑斕千層糕$25一打開就聞到超香的斑斕味,甜度也是適中,煙煙韌韌的很好吃。一定會回購。

斑蘭蛋糕$25
斑蘭蛋糕

斑斕千層糕$25
班蘭千層糕

斑蘭蛋糕
班蘭千層糕
2024-10-07 487 views
一行十二人前往婚禮前享用午餐,突然想起附近有一家高質素的印尼餐廳,這是我們一直想嘗試但一直沒有機會的地方,這次終於能夠品嚐。我們點了幾道比較傳統的印尼菜餚,例如巴東牛肉、加多加多和沙嗲等。雖然餐廳的環境並不算寬敞,但食物的質素卻非常高,完美還原了我們在印尼旅行時的感受,令我們感到非常開心!不過,沙嗲卻遲遲未到。當我們詢問訂單狀況時,老闆非常有禮貌地協助跟進,並意外地額外送了兩串沙嗲給我們,讓我們感到驚喜不已!

2024-09-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$143 (Lunch)
2024-09-17 841 views
印尼嘢一向俾我嘅感覺繫好整齊,同埋分明。對其他人可能冇乜特別, 但係對於有強迫症既我,就係好舒服嘅用餐體驗。你可以話用餐盤都可以分清楚一格格,但係佢哋就做到同一隻碟,都非常有序。 🍖表表者就係什錦黃姜飯,金字塔形嘅黃薑飯,放係中心,四邊沙律菜,豆腐,巴東牛肉同埋炸雞髀,清楚分明,有空間感,但係份量又足。而且汁醬亦都唔會互相交叉,因為佢哋巧妙咁用咗葉去盛載。薑黃飯夠曬乾身,配合配菜好夾。咁多樣我最鐘意系巴東牛肉,佢屬於嗰種唔會炆得好腍,有咬感,但繫好容易咬開。而且少少辣,唔會過分,適合香港人口味。雞髀都好大隻,同樣炸得乾身,所以皮好脆,但係裏邊保持嫩滑。 🍖食咗一個好特別嘅牛丸河,拳頭咁大嘅牛丸,入面包住5粒小牛丸,同埋牛肉碎。咁就巧妙咁做咗好靚嘅視覺效果,同時間,貫徹佢分明有調理嘅處理。而且非常有牛肉味,我講緊嘅係包括埋個湯底。 🍖甜品系多到滿寫嘅刨冰,除咗顏色豐富嘅珍多,涼粉,仲有牛油果,荔枝肉,各有各口感,夏天食完嘢食一杯最爽。而佢嘅排列, 喂,又繫好工整咖! 🍺飲品我想推介斑蘭煉奶梳打,材料出奇地夾,然後我想講,杯嘢飲都係分開三層,蘇打仲係俾你自己加,等你影相嘅時候摞到最好嘅效果

🍺飲品我想推介斑蘭煉奶梳打,材料出奇地夾,然後我想講,杯嘢飲都係分開三層,蘇打仲係俾你自己加,等你影相嘅時候摞到最好嘅效果。

2024-09-15 672 views
本來見門面以為只是印尼食品士多誰知入面別有洞天有間有心經營的小店店員會熱情招待一樣樣詳細介紹食品令客人感覺受到非常禮遇的對待未點餐前已經有很好的感覺本來不喜歡太濃味的食物聽店員介紹點了花膠湯粉皮+斑蘭雞花膠湯的花膠很大條很好味吃得出的真材實料斑蘭雞就很滑完全顛覆對印尼菜濃味好鹹的印象另外亦點了杯非常綠的斑蘭檸檬特飲味道幾特別雞湯麵最後食唔曬70幾蚊價錢在銅鑼灣算很抵晚市埋單100蚊有找午市有套餐 大約60幾?10分滿分會給9分有1分係後悔自己點解咁遲先發現它
本來見門面以為只是印尼食品士多

味道幾特別

雞湯麵最後食唔曬
70幾蚊價錢在銅鑼灣算很抵
晚市埋單100蚊有找
午市有套餐 大約60幾?

10分滿分會給9分
有1分係後悔自己點解咁遲先發現它
  • 原條魚花膠湯粉皮
2024-09-12 619 views
特色印尼雜錦黃薑飯班蘭葉印尼餐廳 銅鑼灣 糖街 銅鑼灣商業大廈地下 B2號舖坐港鐵銅鑼灣E出口 步行三至四分鐘門掂是買美味外賣食物,裏面優雅,細緻空間帶着柔和光線,而店長滿有笑臉介紹食物燒牛仔骨: 香甜蜜糖燒牛肉, 配上甜甜青檸味醬汁,入口牛肉好像黏門蜜糖牛肉多汁,煙煙韌韌。牛肉整啲醬汁好有新鮮感覺印尼炒貴刁:配菜炒雞肉入口柔軟,配搭得好😁貴刁炒得爽有彈性,入口食出香滑😋。 雜錦黃薑飯: 埋相非常之吸引😋炸雞腿炸得非常之美味,切開裏面雞汁滿溢,入口香滑柔軟,另外,在面上鋪滿特色椰絲粉。另一邊,巴東牛肉,入口濃鬱香味加上香甜滑溜黃薑飯柔軟煙韌😋 有沙律和粟米餅伴着。 檸檬紅茶:喜愛這杯紅茶,裏面自動加糖非常之清涼,滿足我口味,完滿一餐😄
特色印尼雜錦黃薑飯
班蘭葉印尼餐廳
銅鑼灣 糖街 銅鑼灣商業大廈地下 B2號舖
坐港鐵銅鑼灣E出口 步行三至四分鐘

2024-09-10 613 views
中午唔知食咩同事帶我去吃呢間印尼菜,比較少食外國菜第一次食味道唔錯,我哋點咗印尼四大天王飯因為好多都想試下所以就點咗呢個裡面食材豐富距個巴東牛肉醬汁好開胃肉質比較厚,微微辣可以接受,雞肉沙嗲三串雞肉嫩滑多汁,好入味沙嗲醬汁口感好豐富,下次又來。
2024-09-07 621 views
成日都行經呢間鋪頭,但一直以為只係一間普通賣印尼蛋糕/小食嘅地方,原來入面幾別緻😳仲要啲嘢超好食!當日見到除咗印尼姐姐,仲有好多香港人食,聽得出唔少係回頭客😜Tips: 見到有台係慶祝生日,有個大盤擺靚靚花同生日牌,我諗帶朋友黎呢度慶祝生日會好特別😙🍀是日點餐🍀炸魚三色飯(💰178)(+0% 🛎️)擺盤色彩繽紛嘅係椰汁飯、班蘭飯同黃薑飯😍一次過滿足三個願望😌我最鍾意黃薑飯,我本身唔會食薑,但呢個飯好香好暖胃又唔會食太重薑味又估唔到魚肉可以keep住嫩滑多汁,搭配埋獨特嘅香料,味道好出眾,好食到停唔到口,十分推薦,正!同埋有新鮮黃豆餅做配菜,口感豐富|👅: 5/5瑪瑯大粒包細粒白鬚牛丸湯麵(💰88)(+0% 🛎️)未見過咁大粒嘅肉丸,簡直就係巨大化咗嘅牛肉球,肉丸入面包住一粒鵪鶉蛋、幾粒細肉丸,有啲大腸包小腸嘅感覺。湯底有啲胡椒味,好夾|👅: 4.6/5印尼咖啡涼粉冰(💰38)(+0% 🛎️)非常足料又大杯,打卡之選~涼粉真係食出咖啡味,苦苦哋,我鍾意偏苦味的咖啡😂成杯overall 係香甜,好易入口,啲涼粉好好𡁻|👅: /5班蘭雪芳蛋糕(💰25)(+0% 🛎️)必點招牌蛋糕,好新鮮又香軟|👅:

🍀是日點餐🍀
炸魚三色飯(💰178)(+0% 🛎️)

瑪瑯大粒包細粒白鬚牛丸湯麵(💰88)(+0% 🛎️)

印尼咖啡涼粉冰(💰38)(+0% 🛎️)

班蘭雪芳蛋糕(💰25)(+0% 🛎️)
必點招牌蛋糕,好新鮮又香軟|👅: 5/5

環境: 4/5
服務: 5/5(態度好nice🤩)
再訪: 5/5
2024-09-07
2024-09-03 664 views
見網上介紹這間印尼特色餐廳,經開銅鑼灣在維園附近非常方便,就去試一試,見前舖賣印尼小食已經好吸引,裡面是餐廳,環境都幾雅緻,牆上介紹許多特色招牌美食,最後揀了幾個招牌菜:1. 班蘭雞飯 $78見到有個綠色塔飯好似幾特別想試一試,同埋見牆上介紹招牌雞,應該無點錯,食落雞的確好嫩滑juicy, 綠色塔飯應該是班蘭,好香口。2. 牛仔骨花膠湯粉皮 $82有牛仔骨又有花膠滿足兩個願望,夠哂養顏,(見下面相片就知),都有3大舊花膠,好抵食,牛仔骨個味都唔錯好惹味,有點BBQ嘅風味。3. 加多加多沙律 $78呢個沙律有驚喜,上枱時睇落唔似平時食開的沙律有d擔心,可能是印尼特色,醬汁似串燒的沙爹醬,少少辣好香口開胃,有菜,青瓜,豆腐,旦,好似有d肉, 最特別有幾件好似飯糰餅,加埋d汁好好味,如果淨食這款沙律都夠飽肚。4. 涼粉椰汁冰 $28 5. 柑桔青瓜冰 $28這個青瓜冰都幾特別未見過,有班蘭味道+青瓜,好清新,班蘭味香,如果喜歡班蘭一定要試
1. 班蘭雞飯 $78
2. 牛仔骨花膠湯粉皮 $82