2019-07-13
夏日熱辣辣,行到上pmq附近成身大汗,抬頭一望見到呢兩年好hit既% Arabica,當然要入去涼下冷氣順便打個卡🤣我order左一向最鐘意既iced matcha latte,平時盡量唔吸收咁多奶類製品,見到menu入面寫住可以加五蚊轉用almond milk、soy milk、或者oatmilk,即刻心心眼左, 以後唔飲牛奶既朋友又多個選擇啦!問一問店員覺得抹茶配邊種係最夾,佢就推介燕麥奶,同時細心提醒我,本身抹茶個base都含有少量牛奶,所以如果係對牛奶過敏,就唔建議嗌呢度既matcha latte。試完之後,發現燕麥奶同抹茶原來係好朋友,呢個配搭完全不比牛奶失色,甚至可以話係好飲得驚人!呢度既matcha latte係用日本抹茶粉,所以抹茶味香濃又唔會甘澀,同讀書時最鍾意喺連鎖咖啡店飲嘅好唔同,唔會有浸死甜味道,入口順滑好舒服。一向鍾意飲咖啡嘅朋友就叫咗tall latte($45),咖啡豆方面選擇咗佢地自家既blend,朋友仔表示牛奶同咖啡濃度好平衡,細味一下會感受到深炒咖啡豆既香醇味。係鋪頭兜一個圈,發現呢度除咗有得飲咖啡,仲可以輕輕購物一下,有咖啡杯有波鞋有布袋,全部同鋪
係鋪頭兜一個圈,發現呢度除咗有得飲咖啡,仲可以輕輕購物一下,有咖啡杯有波鞋有布袋,全部同鋪頭設計一樣都係走簡約白色日本風,咖啡迷就可以喺度賣新鮮既自家烘焙咖啡豆,仲可以自選烘焙程度家添!
行去鋪頭最入,可以見到存放咖啡豆同烘豆機既地方,原來呢間分店比其他分店更優勝嘅係,呢度係用Probat烘豆機,係黎自德國既咖啡界名牌,好多國家既烘豆機都係仿它的原理製造架!佢既滾筒設計係前後左右轉動既方式,加上獨特既葉片設計,令咖啡豆永遠處於翻炒既狀態,平均地受熱,質素好有保證架