2023-05-22 231 views
逛完PMQ突然很想喝咖啡,對面的% 實在太好看,所以拉了朋友陪我去chill chill coffee🤭我喜歡這裡很光猛的感覺,大大玻璃窗讓你一邊細味咖啡一邊看著街道風景,這個感覺頗不錯。🔹Caffe Latte $40現場有很多咖啡豆選擇,我選了普通的豆調了latte,咖啡比較澀,奶不算多,不過因為有雪糕的甜所以還好,香氣倒是很足夠。🔹咖啡雪糕 $30這間分店可以點咖啡軟雪糕,作為咖啡控一定要點!不得不說原來頗大杯☺ 跟朋友一起分享大家依然能夠吃得很滿足,咖啡味濃郁,牛奶香也很突出,質感不錯。朋友還點了affogato,沒想過它雪糕的size跟我點的軟雪糕是一樣,這個未免太划算了吧?
🔹Caffe Latte $40
🔹咖啡雪糕 $30

2023-01-05 232 views
用 APP兌換左一張咖啡券,45蚊可以換杯8oz或12oz嘅熱飲,於是去試左杯西班牙拿鐵,味道唔算好特別,而且可能要自己攪一攪先飲,因為飲到最後比較甜,不過個拉花幾靚。
TakeAway
呢日同朋友去PMQ 行街街佢話行到渴渴地,要去門口對面嗰間《% Arabica》嘆番杯咖啡☕️,充充電🔋🔋鍾意佢灰色磚嘅牆身再加啲綠色嘅植物做點綴,一望餐廳嘅外觀已經令你想行入去chill一chill咖啡店有室外同室內嘅座位選擇,呢日行到熱熱地,揀咗室內嘆吓冷氣室內裝修簡約,以白色為主色調,有金屬系列嘅燈飾同牆飾,再加埋咖啡豆袋做裝飾,logo[%]亦迎合簡約主調~朋友order 咗杯 Iced Americano 🧊☕️話鍾意佢清清哋得嚟又有陣獨特嘅果香😌而唔飲咖啡、又怕凍嘅我就揀咗杯Hot Matcha Latte 🍵Matcha Green 上面拉咗個靚靚嘅💚🤍💚抹茶味幾濃郁奶嘅份量啱啱好,入口香滑得嚟又唔會蓋過抹茶味微甜I like~ 💖
呢日同朋友去PMQ 行街街

朋友order 咗杯 Iced Americano 🧊☕️
話鍾意佢清清哋得嚟又有陣獨特嘅果香😌
Iced Americano

Matcha Green 上面拉咗個靚靚嘅💚🤍💚
抹茶味幾濃郁
奶嘅份量啱啱好,入口香滑得嚟又唔會蓋過抹茶味
微甜I like~ 💖
Hot Matcha Latte

2021-08-05 811 views
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️見放假喺中環食完lunch行咗上去呢間係SOHO嘅% Arabica👣 喺出面睇已經覺得佢裝修簡潔寬躺,感覺上同朋友喺度飲杯咖啡超下都幾chill幾舒服。⭕️ Iced Spanish Coffee -試咗一杯比較特別啲嘅咖啡,本身滿心期待,不過一飲第一啖就真係覺得太太太甜所以失望了🥺 飲落係滑身嘅,唔係好飲到咖啡味,淨係飲到煉奶個種甜。如果鍾意甜嘅朋友可能呢杯啱你嘅,不過我就真係飲咗三份一就頂唔順🙏🏻
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2021-04-27 701 views
與友人在中上環左穿右插換來滿身大汗,大家看到這間白色的%咖啡店便衝入去買一杯凍飲品涼快一下!呢間位於pmq對面的咖啡店可能要配合附近的環境,用上了全白的裝修!顯得很文青味!讓人不幫襯都想進去拍一拍照呀!由於lunch已經點了咖啡,所以我點了檸檬特飲蘇打水 Lemonade Sparkling ($50)!可能是閒日關係都不太多人,所以下餐3分鐘都可以取了!由於這是簡單的飲品,不能要求有什麼特別的味道呀!但品牌的透明杯配上梳打水的汽泡與新鮮的檸檬,看著都透心涼了!

2021-04-15 425 views
// iced matcha latte //I love love anything matcha and was so excited to try this one since it’s been all over social media! Unfortunately, I was slightly let down as it was way too bitter and the bitterness overpowered every other flavour & taste😔. However, I appreciate the latte art on my friend’s hot matcha latte, very beautiful!😍
// iced matcha latte //

2021-01-20
2021-02-14 606 views
某日工作完經過, 見到有户外坐位, 外邊有綠色植物圍繞著, 白色的户外坐位, 感覺很舒適, 就入去點杯 Latte, 濃濃的咖啡拼奶, 一如己往, 拉花的pattern一樣要好, 而且香氣迷人, 味道好, 不同品種咖啡豆的味道都不一樣, %保留咖啡的香氣和味道, 沖泡時整個咖啡豆香氣完整散發出來, 當然個人喜好當然也見仁見智。加上, %有自己裝潢的風格, 係我喜歡的。

加上, %有自己裝潢的風格, 係我喜歡的。

2021-01-30 520 views
从皇后大道中过去,要爬上一条斜路,是考验脚骨力的时候。咖啡店的外观设计风格很有吸引力,外面有几个室外座应,从玻璃窗可以看到里面的既简约又时尚的装修。虽然没有多少座位,店的内部令人感到舒适,还有自家 logo 的记念品供捧场客购买。各种咖啡是即买即造,可以选择不同产地和不同口味的咖啡豆,所以一定要稍等片刻才会拿到咖啡。买了一杯 Americano, 看着他们冲制,出来时已经闻到很香的咖啡味。但由于没有选择味道较为浓厚的咖啡豆,口感稍为偏淡,喜欢苦涩味的人不一定会喜欢。虽然环境舒适,但是室内座位不适宜坐太久。在这里稍为歇息一下是不错的。
从皇后大道中过去,要爬上一条斜路,是考验脚骨力的时候。

Americano

2021-01-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
Americano
2021-01-20 340 views
有人請飲咖啡本身想嗌mocha點知原來冇serve店員好好人推薦左Spanish Latte加左練奶適合中意偏甜口味的為食西第一次飲都幾特別口感好rich冬天飲好岩不過可能加左練奶關係對嗌珍珠奶茶至少嗌微甜旣黎講真係甜左d咖啡味都有少少被蓋過下次會想試下Latte飲真d個咖啡味~PS環境舒適 簡約店面 空間感好夠又IGable人流唔多 坐得舒服 無論係想自己一個靜靜地 睇成個晏就書享受me time定係要同知己談心一下午都冇問題 而店員就好有禮貌 會用開心聲同你say hi say bye 用餐體驗加1000分
有人請飲咖啡
口感好rich冬天飲好岩
不過可能加左練奶關係
對嗌珍珠奶茶至少嗌微甜旣黎講真係甜左d
咖啡味都有少少被蓋過
下次會想試下Latte飲真d個咖啡味~

PS
環境舒適 簡約店面 空間感好夠又IGable
Spanish Latte
Spanish Latte
2020-10-26 607 views
藉著假期,在中環遛達,不知不覺行到去PMQ。本來想在PMQ飮嘢,休息下,可惜很多店舖都關門。見對面的% Arabica 有開,即過馬路。去到門口,剛巧有一客人走,我們立即有位。🙏🏻這間店分有室內及室外,門口有特大的玻璃窗。全店以白色配襯淺木色傢俬,設計簡約時尚,十分之舒服。它只售賣咖啡,我們點了一杯熱Latte 及一杯Spanish Coffee ,兩個都是細size (即係Tall),其實已不太細。Latte 一攞到手已聞到陣陣咖啡香,拉花與平時的樹葉紋不同,有特色。先試一啖,很濃的咖啡味,與平時在西貢飲的不同。奶打得香滑,提神好味。👍🏻👍🏻👍🏻我從未試過Spanish Coffee ,所以慫恿老公試,想睇吓味道有什麼唔同。它的奶都同Latte 差唔多厚,亦同樣打得幼滑。雖然咖啡味香濃,但糖較多,略甜,不是我同老公的口味。最後一提,它的洗手間又大又乾淨,純白色圓形小瓷磚,由地下鋪到上天花板,很有特色,一定要「幫襯」。

2020-10-26
$43 (Tea)
2020-09-13 595 views
聽說這店是網紅店,說實話裝修實在非常不錯。全店幾乎純白色的設計,雖然座位不多,但很有時代感。而且店鋪就在元創方的對面,增添了不少文化氣息。門口也有露天的位置感覺份外不錯。所以非常多老外來到這店。點了一杯凍檸檬水,40元確實有點貴。這裏要吐槽的是座位非常不好坐,沒有背靠相信是不希望客人坐得太久。不過WiFi速度非常快,而且他們的洗手間實在很特別,全個洗手間都是玻璃鏡非常科幻,而且居然使用智能馬桶,洗手液也是aesop品牌。這個洗手間實在是我在香港看見最漂亮的洗手間。

2020-09-13
$40 (Tea)
2020-07-12 521 views
無意中發現這間來自日本的咖啡店 %Arabica,對面就是元創方PMQ,而家環境乾淨舒服,很適合跟朋友坐下來聊天和來一個文青feel打卡。🤣 今次我點了一杯 Matcha Latte (Iced),HKD60,順帶一提,這家咖啡廳的洗手間也十分乾淨!
Matcha Latte (Iced)
2020-06-26
2020-07-01 389 views
一大清早係附近工作完,係附近行左一陣,見到有一間門口好靚好夏日嘅咖啡店,又咁 arm 天氣咁熱,就入去飲杯咖啡先,入到去環境都唔錯,白色嘅裝修令我覺得好舒服🙃😎。點左杯凍嘅Spanish Latte ,其實係店員介紹我嘅😅😂,因為佢話呢款咖啡係甜甜地,所以我就試下😉估唔到又唔錯咼,係我鍾意嘅味道。我一路繼續上網努力工作💪🏿,一路嘆下呢度嘅咖啡,基本上每個客人都做自己嘢,有其他客人就約下朋友傾偈,都唔錯下次都會黎試下其他咖啡。

2020-05-06 558 views
上網見到好多人介紹呢間咖啡店,個名又特別容易記,行街又成日見啲人揸住隻杯,有呢個標點符號%,咁特別當然要嚟打卡啦😂今次經過PMQ,離遠已經望到呢間裝修咁型格嘅咖啡店,我叫咗依杯凍嘅Spanish Latte,咖啡味濃郁,飲落非常幼滑,而且奶味好鮮甜,係呢啲咁熱嘅環境下飲特別爽。佢嘅價錢比一般咖啡店貴,但係間唔中飲一杯都可以嘅!% Arabica地址📍: 中環鴨巴甸街28號地下.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️💫

% Arabica
地址📍: 中環鴨巴甸街28號地下

味道😋: ⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️💫
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Other)
2020-04-28 347 views
📍中環 Central📍 Arabica...留意到Arabica 應該會係近幾年係香港冒起得最快既coffee shop💪🏾💪🏾短時間內已開到第6間分店, 源於日本京都開到現時13個國家了😯😯 今次係朋友係lunch hour 帶我去近鴨巴甸街呢間分店🙂...📍Ice Spanish Latte💰HKD 50.00📌味道 7.5 / 10分呢款係友人介紹既一杯較為熱門既咖啡,見到好多foodie都recommend 呢款✔️✔️✔️ 呢杯咖啡味道唔會太濃, 口質係好幼滑同好重奶味, 加埋微微既甜味係熱既天氣下飲好有透心涼既感覺🥰👏🏻成杯咖啡飲完唔會好滯!價錢中等, 有時飲一杯都唔錯 ———————————————————————.📌環境:7 /10分📌Outdoor area is available 📌可帶寵物黎餐廳🐶📌不要加1.———————————————————————.- 高水平- 中上水平- 正常和中上水平之間✔️- 正常水平, 路過可試- 我好爭扎 LOL- 唔使試.———————————————————————-
📍中環 Central📍 Arabica
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間✔️
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 LOL
- 唔使試