對於放工飲兩杯先回家既「受薪一族」,「受完一日氣」梗係最好chill一chill,位於謝斐道、開業冇耐既居酒屋,這夜,仲比我遇到北海道一夜干添,真係飲得杯落咯! 敞開紙門,就見到貌似TVB藝人謝東閔既帥哥阿豪(98%相似度),這位料理長細心給我看看今夜既魚鮮:鯖魚、喜知次、銀雪魚、鯛魚、沙甸魚……話用黎送酒係絶配……拿不定心神既我,不如就好似日本人咁,交由板長發辦,「老銅謝東閔,你話事啦!」 帥哥料理長介紹,用「一夜干」做法整條燒北海道花魚過我歎,咩係一夜干呢?查實一夜干係日本北海道漁夫發明,用黎保存魚既方式,先將鮮魚剖開、清除內臟,浸泡於與海水濃度近似的鹽水中,經一夜風乾,讓魚肉風味鮮香,肉質更緊實。 八卦既我仲睇埋佢地個烤魚爐,條花魚以優雅的S型姿態,义在鐵枝上,架在由下邊數上去第2層燒呀燒……料理長話不同既魚要放不同既層數,先啱數……差不多完成前,料理長再用火槍快速噴勻條魚身,咁就更加皮脆肉滑…… 呢條花魚一夜干真係相當滋味,火灸魚皮香氣四溢,肉嫩一絲絲,而且唔會死鹹,送埋碗白飯、佐以大大粒魚子、關東煑、蜆肉味噌湯和芥辣八爪魚,再飲番杯柚子梅酒,味道「一番」!這夜,我要吃掉你的一

呢條花魚一夜干真係相當滋味,火灸魚皮香氣四溢,肉嫩一絲絲,而且唔會死鹹,送埋碗白飯、佐以大大粒魚子、關東煑、蜆肉味噌湯和芥辣八爪魚,再飲番杯柚子梅酒,味道「一番」!這夜,我要吃掉你的一夜干!