2024-07-11
上次黎去咗旁邊嗰間萬芳芳食炸比薯條,之前我見到呢間麵店都唔算好多人,於是內進一試。因為呢間牛氣沖天原來沒有米線,我都是入去先至知,諗住就個小蚊仔叫伊麵,豈料佢又唔係好有胃口,於是只吃了幾啖仔就冇食,於是我終於有得細意品嚐新鮮煮出嚟嘅湯伊麵,原來同酒樓一早煮定嘅嗰啲龍蝦伊麵好唔同,新鮮煮嘅湯伊麵,彈牙十足,但係有少許咬口,令我對伊麵改觀。因為食嗰啲龍蝦伊底,一向覺得質地又沒有彈性,而且碎濕濕,這次吃覺得又彈牙又一大箸咁樣,其實都挺為可口。自己本身都未必會叫鮮牛腩,不過佢冇問就 落咗單新鮮牛腩,但是這次試完就覺得非常 香濃,鮮牛腩嘅質地夠爽夠彈,除質地爽肉香濃,還帶一層脂肪在上面,而且還有蘿蔔,蘿蔔切得夠入,不會有筋有皮,因此小孩都吃得可口。佢呢種新鮮牛腩雖然都唔算係牛味非常濃郁,但總算是肉質夠鮮,味道夠香。肉筋相隔,質感相當好一週後,想不到妻子竟然也有興趣去試一試,於是我們便趁着空閒的時間來冰鮮牛腩原來仲靚過新鮮腩,多件,十件都有,咬落好似仲彈口,雖然可能味道而言係鮮腩多一層新鮮牛香。但冰鮮平$20,以五十元內一碗的質素實屬超班金錢肚大大碗,線軟而又帶嚼勁,味香濃又吸湯雖然牛氣沖天嘅名字
金錢肚大大碗,線軟而又帶嚼勁,味香濃又吸湯
雖然牛氣沖天嘅名字比較特別,聽你上嚟好似係搞笑居多,但係佢嘅質素以及出品,絕對唔係搞笑,認真得來品質的確一流,而且不算特別昂貴高昂,因此建議區內人士都可以嚟試一試。甚至冇,我這個大埔居民,寫得幾次之後覺得其實佢可能比起大埔墟街市嘅鴻發更加出色。
再黎多次又見真章,最怕嗰種,你入去唔話你知有咩賣曬,坐低點完餐,隔五分鐘先話冇冰鮮腩,但飲品已端來,迫你叫貴啲的新鮮腩。
貴$20 唔係問題,問題係新鮮唔好食,仲要聽埋廚房嗰啲語氣,「唔得呀,做唔到多兩碗呀」。
呢次嘅新鮮牛腩,不太林,明顯冇上次擺盤咁靚,其實食到啖啖都痴牙,可能因為呢一刻店內好多人,因此佢冇咁好閑情逸致去擺得靚靚囝囝。
除咗所謂新鮮牛腩亂立立咁鋪喺面頭之外,幼麵都唔見得太過特別,幼身而不太彈牙爽身。
所以你去餐廳真係試兩次都未必試得到佢嘅真章,同埋一次嘅唔好嘅體驗就已經足以推翻兩次好嘅體驗。
咁你係香港或者你元朗區咁多餐廳,你一次唔好嘅體驗,即刻就已經唔會再返轉頭啦。