Cucina

呢日下午攞咗假同同事去威🤣,其實係大媽好好人請我哋兩位壽星去食酒店食個靚Tea。佢課重金申請咗個會籍,比起Walk-in客有多啲折頭。我哋三點鐘左右去到,餐廳就差唔多準備好安排我哋入座。不過未能坐喺窗口位,有少許失望,因為其實個場唔多爆🙊,坐下坐下仲覺得個冷氣都幾凍下 。餐廳有安排放口罩的紙夾俾客人,服務貼心❤️!店員隨即為我哋送上Tea Set嘅餐牌(都幾多錯字)同Drinks Menu,酒店現時做緊嘅下午茶名為:💋艷麗「味」影下午茶Be Fabulous Afternoon Tea💋,收費為$508/2位,另收加一服務費。價錢以依類打卡下午茶來說唔算貴,而且佢唔需要按人頭收費。換句話説,即係你四個人只係嗌一份都OK!唔洗幾耐,店員就為我哋送上Tea Set,造型貼合主題,以化妝品為主角。擺盤唔係採用平日幾層架嗰種,而係真係用上一個迷你化妝盒櫃桶,頗有心思的😚。驟眼睇都幾靚嘅,但又覺得唔係好夠氣勢,份量比較少咁🙈。不過我哋都打咗陣卡,哈哈。店員亦樂意為我哋拍照,拍攝技術不俗😆。本身英式下午茶就好似係由鹹點Savoury食到甜點Sweet,但我哋影完相先發現當中有一味係香草雪糕Vanil
餐廳有安排放口罩的紙夾俾客人,服務貼心❤️!
本身英式下午茶就好似係由鹹點Savoury食到甜點Sweet,但我哋影完相先發現當中有一味係香草雪糕Vanilla Ice Cream🍨,佢已經處於半溶狀態,所以要先將佢處理掉!雲呢拿雪糕甜甜地幾好食,而且個容器係用朱古力做,可以食埋。
龍蝦芒果三文治Lobster and Mango Open Sandwich,老實講依個都幾唔好食,龍蝦同芒果係唔夾的,好怪😰。龍蝦食落無咩味,但唔知一上枱嘅時候聞到有少少腥味係咪來自佢。
黑松露蛋多士包Egg and Black Truffle Ciabatta,依個有啲似碎蛋三文治🥚,用料較為平庸,不過比想像中好食,只係略嫌塊麵包比較淋。
醃黃金三文魚伴Oscietra魚子醬Marinated Salmon with Gold and Oscietra Caviar,呢個又係浮誇地落啲金箔💰嘅心點。醃三文魚可能唔同煙三文魚,所以少咗份鹹香,好彩有魚子醬吊味。
鴨肝馬卡龍Duck Liver Macaron,依個係四樣鹹點之中最出色,因為味道帶點驚喜之餘,款式本身亦頗有創意。馬卡龍脆脆的,帶點甜味,再配合埋厚厚一層嘅鴨肝醬,味道鹹鹹甜甜相映成趣🤤。
*****
接住落嚟就係甜點Sweet,大部份俾我嘅感覺都較頹,味道普通過普通,而且非常細件...,放題自助餐放出嚟任人拎嗰啲都大過佢😅。當中有三件我會稱為頹頹,排名不分先後。
紅桑子朱古力蛋糕Raspberry Chocolate Cake,為頹頹一。上面係咁咦有粒「珍珠」,雖然係Raspberry蛋糕🍓,但唔太酸。
綠茶慕絲Green Tea Mousse,為頹頹二。🍵綠茶味正常,再搭配紅豆,同一隻食得嘅蝴蝶作點綴,口感溶溶地。
檸檬芝士餅Lemon Cheese Cake,為頹頹三。芝士餅個造型幾得意,扮水果,但食落味道就似足Ritz芝士夾心餅🧀,我唔喜歡。
西柚朱古力果仁糖Grapefruit Chocolate Praline,原來呢個係上面嗰兩粒朱古力🍫,憑外貌係睇唔出有西柚味。外皮都幾實下,食落似金莎,個餡就有啲西柚嘅元素,感覺終於無咁頹,但無咩果仁味。
粉紅提拉米蘇Pink Tiramisu,依個Tiramisu就唔錯,算稱得上又靚又好食😋。首先佢係用上正宗嘅軟芝士,咖啡味剛好,酒味就爭啲。不過另外仲配埋士多啤梨朱古力,正啊!最搞笑係隻羹係用黑朱古力做,又係可以食埋,但食完朱古力會溶咗喺手指度,要啜番乾淨~✌🏻。
*****
食過正常心點後,終於來到Edible Surprises「驚喜」美點系列,即係是次化妝品嘅主題,有唇膏、眼影同香水等,像真度都頗高嘅💕,不過味道就有啲格硬,驚多過喜。
士多啤梨朱古力唇膏Strawberry Chocolate Lipstick💄,依個已經係化妝品系列入面最正常嘅一道,因為佢起碼係士多啤梨朱古力🍓,只係塞咗喺個唇膏桶入面。成個感覺好似係俾小女孩玩嗰啲。
黑松露粉眼影盒Black Truffle Eye Shadow Set,依個唔係直接食嘅,係用個盒仔裝住啲黑松露粉,扮眼影粉👀,你再用個「掃」掃啲粉落啲鹹食到。但啲粉感覺有少少潮濕,漿埋一嚿咁,唔夠乾爽;而且我哋懷疑個掃乾唔乾淨...。味道亦都啲多餘。
玫瑰花露水Rose Water Perfume,依個直頭有啲不知所謂😐。首先,店員介紹可以噴啲「花露水」落啲甜點到,簡直係整色整水之作。甜點本身各有味道,何必要整濕個表面?再者,🌹玫瑰花露水嘅味對我而言,非常刺鼻,好難聞。
同時,花露水一開始個噴嘴係壞的,要店員換個枝先得。但兩枝花露水個樽身都油笠笠,鋪滿手指模,感覺有啲污糟😖。跟餐仲有枝香辣茄醬膏Arrabbiata Sauce Cream,依個連造型都慳返,似一枝無嘜頭嘅旅行牙膏。我哋開都無開,同個Tea Set格格不入咁😐
士多啤梨珠珍Strawberry Caviar,本身覺得以盒裝幾别緻,但入面只係平日飲台式飲品食到嘅爆珠。店員建議我哋每食另一款心點時,先食一粒爆珠清下味蕾,其實都幾荒謬下,點解會用啲咁甜、仲濃味過點心自身嘅嘢嚟間場🤔?感覺有啲亂嚟,雖然出發點應該係添加樂趣。
我哋食完無聊玩下個盒先發現啲幾嘔心嘅嘢🤢。由於個盒係鐵盒,遇上水難免會生銹,但如果用嚟裝食物你會有乜感覺?就係好恐怖囉!你睇下盒嘅四角都有啲啡啡地嘅銹漬,即係我哋食爆珠時都應該間接食唔少「鐵質」...。另外,個鐵盒亦都漏水。
其實盛住成個下午茶餐嘅迷你化妝盒櫃桶都唔太衞生,因為部份位置有少量污漬;盒入面嘅裝飾花🌸亦有少少發霉嘅一點點。可能咁嘅器皿較難完全清洗乾淨吧...,但都有啲接受唔到。
最後,套餐包兩杯飲品🍹,我哋要咗意大利果酒Italian Sangria馬哥孛羅伯爵葡萄冰茶Marco Polo Earl Grape Iced Tea。我哋三個人去,所以其中一位額外點咗杯花茶。
我飲嘅伯爵葡萄冰茶應該係酒店嘅招牌,不過味道又唔係真係咁突出...,葡萄味欠奉🍇,亦唔係好Earl Grey,但都清清地嘅。
題外話,每張餐枱都放咗件好獨特嘅擺設,入面裝住嘅唔係花,而係意大利粉,侍應話係用嚟提醒客人記得點呢到嘅Pasta🍝。
總括嚟講,呢餐下午茶其實又唔算太差嘅,畢竟如果以味道作量點嘅話,無乜邊間係真係好食😏。依到起碼環境幾好,又唔太多人,適合唔太喜歡嘈雜嘅我。不過餐廳的確係有唔少可改善嘅地方😜。
2020-06-22
$200 (Tea)