2016-12-29
陪媽咪住係皇悅酒店 落樓左邊就係尼一間生記粥店 連住四日都去左尼一間 雖然附近都算多早餐店 但費時揀食咩 而且尼一間食粥清淡d味道有唔錯 於是我地四日基本一個個唔同既粥試一遍我地第一日揀左魚片粥 係稍微平d既果d 唔錯 魚片唔算多 但粥都算幾滑 岩岩落單 粥就即刻黎之後幾日我地試曬果邊既內臟粥 佢地內臟處理得唔錯 落單之後佢地從生既內臟開始處理到加入粥度 所以要稍微等一陣 但味道唔錯 唔腥 豬潤豬腎很嫩 而且份量唔少喔!我同媽咪分岩岩好我地試過叉燒腸粉同埋牛肉腸粉 第一日叉燒腸粉係平d果d 所以入面係叉燒絲 好似有四條 腸粉算滑吧 第二日媽咪話要對自己好d 所以叫左貴d既牛肉腸粉 牛肉份量多左 而且係牛肉片 好嫩! 腸粉佢地其實做得唔錯 就是有d油 不過都係幾好味蘿蔔糕我地四日裡面食左兩次 因為媽咪很鍾意 入編夾有粗粗既蘿蔔條 很腍 加豉油蘿蔔香氣好好味!朝早食油菜走油 我估就我地 但清淡配粥增加纖維 幾好呀 但第四日我地去食既時候姐姐話無入貨菜 成間鋪頭無菜⋯⋯算啦 我地叫左韮菜豬紅 估唔到係清湯底 清淡幾好呀 韭菜唔多 豬紅比較多 豬紅食多d都ok呀!清理身體垃圾 哈哈我地屋企飲食
朝早食油菜走油 我估就我地 但清淡配粥增加纖維 幾好呀 但第四日我地去食既時候姐姐話無入貨菜 成間鋪頭無菜⋯⋯算啦 我地叫左韮菜豬紅 估唔到係清湯底 清淡幾好呀 韭菜唔多 豬紅比較多 豬紅食多d都ok呀!清理身體垃圾 哈哈我地屋企飲食真係好健康 一d都唔似香港人
白糖糕 紅糖糕都係四蚊 因為想讓媽咪試下馬拉糕 之前係其他地方食我很鍾意 我以為馬拉糕係紅色果款 我叫馬拉糕 但係佢竟然送來白色果款 白色唔係白糖糕咩? 白糖糕麻麻地 甜得黎又有d酸酸地 臨走之前買左紅色果款拎走 比媽咪拎返酒店配咖啡食 我都是食左一半!因為好好味! 甜的黎又唔似白糖糕變算 而且白糖糕很鬆軟 但紅糖糕厚實有嚼勁 停不下來
總之 尼一間小店算唔錯啦!下次有機會再住係天后附近酒店 應該會再去架!