2018-08-07 84 views
日本人亞頭搬左黎荃灣住, 聽佢介紹荃灣有間丼飯好味, 原來係呢間大丼屋, 連日本人都話好當然我都要黎食下.除左主打刺身丼飯, 仲有熟食既牛肉飯, 天婦羅飯等等, 就算唔食生野既人都OK.睇左一輪都係要個刺身丼, 呢款係北海渡海鮮丼定食, 刺身有海膽, 帶子, 甜蝦, 油甘魚, 三文魚同蟹籽等, 每樣都好豐富.先講重點海膽, 夠鮮甜滑溜, 一D都唔腥, 就咁食已經食晒, 齒頻留香.帶子同甜蝦好彈牙, 新鮮. 油甘魚魚脂豐富, 唔會硬實實咁. 整體既刺身都好新鮮.個定食仲有沙律同麵豉湯, 一人分都好夠飽.仲有要左小食既雞骨腸, 剛剛炸起所以熱辣辣夠脆口,以為有雞骨會好硬, 但好軟腍, 真係似食緊雞肉腸, 而且唔會太咸, 呢個好好味, 好香口.蟹籽沙律都係小食, 份量都算OK, 唔會雪到太凍, 好開胃.
個定食仲有沙律同麵豉湯, 一人分都好夠飽.
仲有要左小食既雞骨腸, 剛剛炸起所以熱辣辣夠脆口,
Type of Meal
Dinner