2023-05-07
(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑三文魚壽司($22)三文魚腩壽司($26)飛魚子軍艦($26)珍寶帶子壽司($28/1隻)珍寶赤海蝦壽司($30/1隻)因為岩岩去左旅行一段時間,太耐冇食過壽司,又唔想排好耐隊等壽司郎,所以就豪一豪佢😂😂呢到既三文魚腩壽司係推介既,完全係入口即溶化既感覺,油脂味極重,同埋同三文魚只差4蚊,點都係叫佢抵啲😎😎飛魚子就真係冇咩特別😂😂😂😂珍寶帶子同珍寶赤海蝦都好新鮮大隻,係略嫌真係貴左啲啲🥲🥲同埋佢軍艦款式比較少,我地最愛既芥辣八爪魚係冇既🥹🥹牛油果軟殼蟹卷($92)呢個又係今晚其中一個想encore既一碟,不過因為太多舊,再叫真係食唔曬😅😂叫都係好明顯因為佢有牛油果3隻字😂😂但佢既牛油果份量都唔少,你食入口係牛油果溶化係口既感覺😎然後軟殼蟹勁脆口,同牛油果既軟滑好夾😍😍千両海鮮燉蛋($32)人大了食壽司唔可以淨食生冷野,好似去食壽司郎食點麵要叫個茶碗蒸,黎到千両麵要😎價錢都差一截,但其實我覺得同壽司郎既唔相差太多😂😂如果整走上面條菜會好啲😂😂最唔鍾意食綠色既野🤪串燒厚切牛舌($45)見佢寫明厚切就叫黎試下,上枱見到一舊大一舊細會覺得好似差少少
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
三文魚壽司($22)
三文魚腩壽司($26)
飛魚子軍艦($26)
珍寶帶子壽司($28/1隻)
珍寶赤海蝦壽司($30/1隻)
牛油果軟殼蟹卷($92)
千両海鮮燉蛋($32)
串燒厚切牛舌($45)
見佢寫明厚切就叫黎試下,上枱見到一舊大一舊細會覺得好似差少少咁😂😂不過食落係幾唔錯既。有想encore既念頭,厚得黎係唔會好難咬😋😋
佐賀縣有明蠔($52)
平時其實好少係香港食野走去食蠔,但見佢個蠔既menu整得咁精美,就每人叫左一隻試下😂😂雖然佢寫左5款,但當日其實只係得有明蠔,不過見佢咁多樣麵算最高分就試下🤣🤣咁食落麵真係唔錯,肉質肥美,重海水味😎😎
雜錦天婦羅冰見烏冬($62)
呢個對我地黎講好壞參半,好係個蕃薯天婦羅好甜,同埋仲食到一絲絲的蕃薯🍠好在有2舊,每人食到1舊🤣🤣但係個烏冬,我地一致認為成個質地好似上海麵/幼麵咁,完全唔似食緊烏冬,一黎太幼,二黎太淋🥲🥲
價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
老實講千両一定係比其他日本餐廳稍貴一啲🙈但其實我地發現觀塘其他啲食壽司既小店,有幾間都係$19 一舊三文魚壽司😂千両三文魚黎講就平啲,其他可能就貴啲啲,不過就質素有保證啲😝然後會員黎計$20=1分,1分下次再黎食又可以當$1咁用,就會形成一個循環😂😂😂
交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
觀塘APM冇人會唔識喇,其實觀塘好多好野食,個時我地最後揀左APM都係熱得濟懶得行出去,同埋有泊車優惠,因為新鴻基呢排係其他商場用積分換泊車好多都只限1個鐘,我地以為APM都係,點知食完先發現佢仲係可以3000分換3個鐘,仲要星期六日都得,簡直抵到爛🥹🥹
環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
呢間千両入面係啲燈光係暗到一個點🙈加埋個黑色彷雲石枱面,影啲相出黎啲色都好肉酸😂😂😂但位置就闊落,坐得舒服,星期六7點左右食都未係好多人排隊,服務都算唔錯,落完單都唔使等好耐就有得食😝
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
香港人最愛食日本野,周圍都係成行成市既日本餐廳,比千両抵食好食既有好多選擇,不過以連鎖店黎講,佢既質素算係唔錯,可能有啲單品價錢比較高,但都有好多熟食/壽司set可以叫,排隊又唔算長,又可以用積分🤣🤣🤣
千両 (apm) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)大堂高層UC-41&43號舖