星期日有野要做出左去荔枝角,hubby 提議不如夜晚行去呢間bookmark 咗好耐既 鰹烏冬 試下啦!到店大概未夠6點,加上細雨綿綿,唔洗等位直接安排入座。原來隔離鋪位都係屬於 鰹烏冬 既,不過係吧枱位,我地就坐返普通位。店員妹妹好有禮貌,介紹左今日有幾款烏冬已經賣晒,hubby 想食凍既所以揀左『夏一烏冬』。因為係涼拌既關係!?烏冬非常有咬口,好煙靭,拌開左既玉子加埋芝麻既香,青瓜既爽脆,hunby 一路食一路讚,對於佢嚟講讚到咁就真係好好味喇!跟餐一齊叫既仲有雞脾同冷豆腐。根據hubby 形容,雞脾好juicy,個汁咸咸地又帶點辣,好配個烏冬。基本上我地見到每枱都總有一位顧客有點呢隻雞脾,可見真係做得出色👍🏼 冷豆腐就一般喇...因為...佢大大個豆腐品牌logo對住我😅而我呢,因為我初一十五係食素既,所以今日揀既係『素豆乳烏冬』配炸天婦羅+炸蛋。先講素豆乳湯底,初初飲我覺得好淡,以為加埋烏冬咪仲更加冇味?點知又唔係喎!食落去其實係好夠味道既,而我既烏冬比起hubby 既就軟身啲,應該因為放左湯而我又等左一陣先食,對我黎講呢個軟硬度都ok!天婦羅上枱時熱辣辣,好香好正🤤一份有5件
天婦羅上枱時熱辣辣,好香好正🤤一份有5件包括大蝦、鮮冬菇、茄子各一,魚兩條。我睇見真係流晒口水,不過我好乖淨係食左蔬菜既部份。hubby 就話隻炸蝦略嫌炸粉多左少少🤏🏼而隻天婦羅炸蛋真係😋😋一咬開流晒心架!加埋豆乳烏冬一齊食,正正子🍲
如果下次再有機會去附近一定會再食!!
夏一烏冬
素豆乳湯烏冬
$110 (Dinner)
夏一烏冬
素豆乳湯烏冬