2019-06-09
又係時候兩兄妹食好嘢,今次識飲識食嘅阿妹揀咗「牛魔」,一間日韓crossover燒肉餐廳,對於牛痴的我、韓迷的阿妹簡直係一個prefect之選!😍餐廳位於棉登徑,從K11麼地道那邊一過馬路,直入棉登徑左望即見”YAKINIKU MORE”,「牛魔」就在眼前迎接我倆啦⋯⋯哈哈!餐廳裝修非常優雅時尚、空間感十足,這個環境下用餐特別開懷暢飲。中間四張獨立枱外,又有卡位或二人枱,仲有大房供多人聚餐,眼見部分枱可自斟自飲,非常特別。服務員有禮安排我倆坐一樣寬敞嘅bar枱,對住開放式廚房更多一重視覺欣賞,正!食物選擇超多,各款套餐外,燒烤類牛豬雞羊、海鮮、蔬菜樣樣俱全,當中拆解了牛隻不同部位,以唔同國家的牛肉部位、用不同炮製方法供品嚐,超級讚!仲有好多唔同日韓開胃菜、沙律、飯麵、甜品、酒精與否飲品等選擇,我倆左諗右諗,終於揀定菜式大吃大喝啦!真正開動前先品嚐牛魔古法漬泡菜+前菜(漬青瓜&芽菜),以自家製命名,泡菜果然非常美味之餘口感一流,而青瓜及芽菜一樣出色。自家製特選餐湯,清甜清湯附上陣陣海帶清新,前菜+餐湯已大大開了胃口啦!<< A4和牛沙朗刺身伴海膽 >>和牛
<< A4和牛沙朗刺身伴海膽 >>
和牛伴上海膽以刺身呈現,兩者完全互相發揮各自作用,和牛與海膽入口已融為一體,和牛肉嫩、脂肪超絕+海膽鮮甜無比,簡直超超超正!
<< 泡菜豚肉煎餅 >>
泡菜本身已相當惹味,配上豚肉肉甜,煎餅厚度剛剛好,煎得非常香脆,食到停唔到口呀!
<< 美國Prime牛肋骨 >>
未品嚐所揀嘅三款燒肉,先欣賞服務員專業即席炮製燒烤,兩大件脂肪分佈均勻、賣相相當吸引嘅牛肋骨,服務員細心分兩次燒製。先塗抹原來的脂肪於網上,再慢慢燒烤,睇到過程都口水流。
嘩,一上枱已急不及待品嚐,果然不得了,燒烤得剛剛好嘅牛肋骨,肉汁豐富、脂肪比例平均,真係難以用文字形容,我倆食到一塊接一塊,超棒!
<< 和牛牛五花 >>
緊接係欣賞炮製牛五花,一樣分兩次欣賞服務員燒烤,和牛牛五花跟牛肋骨係兩個不同享受,肉味更濃而口感一樣豐富,當然一樣脂肪比例平均,又再次一口接一口,超級美味!
<< 全天然豚肉五花腩 (薄切跟生菜) >>
再來轉轉食豚肉,欣賞完燒製即先原件豚肉食,豚肉肉味超甜美,薄切更食到多一重烤肉香;之後包生菜伴辣醬品嚐,多一份清新感,食出另一個享受,非常好味呀!
< 金桔梳打特飲 >
< Hoegaarden Draught Beer >
見到餐廳有Hoegaarden手工啤供應,當然要飲返杯啦!Hoegaarden啤酒嘅麥香已經公認,一邊食燒肉、一邊飲啤酒,超級享受;阿妹所飲嘅金桔梳打特飲,金桔香甜、滋潤非常,簡直係各有不同享受。
今晚超級大大大滿足,「牛魔」無論舒適時尚餐廳環境、窩心細心服務招待、美味優秀食物質素,已成為我倆心目中之最,一定會好快再戰「牛魔」⋯⋯哈哈哈!