2016-11-20
前排同姑姐姑丈傾計,傾傾下姑丈開始話當年,佢話佢細個係九龍城大,住係福佬村道棺材舖樓上,好耐無返去,唔知個道變成點?!咁不如一齊過去行下,順便係九龍地呢個美食天堂食晚飯!!就係咁,我地一行五人就向九龍城出發,同姑丈舊地重遊!「嘩,成條街唔同晒,除左間棺材舖仲係樹」「細個間學校係呢度...」「樂善堂出左個才子,我喺個度出世架!」.....就係咁,行下行下,講下講下,大家都肚餓,見到<牛石料理>新開張,主打用火山石燒烤?!好新奇,一於試下!原來除左燒烤,餐廳內仲有售各樣嘅日本料理,例如壽司、刺身、串燒等因為姑姐唔食牛肉,所以燒肉方面,我地決定點兩SET<牛石精選盛合>牛石精選盛合>一共有8款<牛石料理>招牌燒肉:1.佐賀A4和牛2.澳洲霜降M5和牛3.澳洲和牛極上牛舌4.美國頂級牛肋條5.美國頂級牛小排6.熊本產白豚腩肉7.熊本產白豚西冷8.鹿兒島健康咲雞每一款牛肉都各有特色,好似佐賀A4和牛油花最多,入口即溶,蘸上小許岩鹽已經好好味,食落啖啖牛油香;而美國頂級牛小排就較有咬口,肉味香濃!但最令我地驚喜嘅係熊本產白豚西冷同腩肉!熊本產
咁不如一齊過去行下,順便係九龍地呢個美食天堂食晚飯!!
就係咁,我地一行五人就向九龍城出發,同姑丈舊地重遊!
「嘩,成條街唔同晒,除左間棺材舖仲係樹」
「細個間學校係呢度...」
「樂善堂出左個才子,我喺個度出世架!」.....
牛石精選盛合
6.熊本產白豚腩肉
7.熊本產白豚西冷
8.鹿兒島健康咲雞
明太子茶漬飯
第一次食綠色嘅茶漬飯(有點怪)!因為廚廳係使用抹茶的!抹茶粉上味僧調味,倒落燒香左嘅飯團度,食落有香濃嘅抹茶香,加上燒香左嘅飯焦,食落好有層次。
-雞腎串燒
-雞頸肉串燒
-燒魷魚筒
-燒菠蘿
燒物都好夠火喉!
枝豆醬係用新鮮枝豆磨成醬,食落好重枝豆味,其實就咁食已經好好味,哈哈!
總括而言,<牛石料理>食物質素高,餐廳環境舒適,雖然價錢偏高,但物有所值嘅。