2024-09-03
前一陣同同事晚上放工後嚟到西環呢度食晚餐,佢帶我嚟到【Cafe 2 Oyster n Grill】,睇裝潢就覺得好氣派!呢間西餐廳賣嘅都係好嘢,各種上級海鮮喺呢度都食得到。呢度環境好安靜,仲好乾淨,唔會吵雜,感覺非常適合帶一家大小嚟呢度用餐。嗰日我試咗幾樣菜色,都幾好食下。最鍾意嘅係【炭燒澳洲斧頭扒】,燒得非常好食,切開塊肉,仲可以見到流油,我個人非常鍾意呢種比較多汁嘅,入口唔會好乾好柴,然後附帶嘅醬汁都好正。同事叫咗隻雞,聽佢講係用蒜蓉牛油燒嘅,我覺得非常入味,有淡淡類似法國蒜蓉多士嘅味道,牛油味好香,好惹味。佢仲分咗我一啲【紫蘇海蜆扁麵】嚟俾我試吓,海蜆真係好美味,鮮味十足,麵好有彈性,仲有紫蘇提味,完美!我哋仲試咗兩種沙律,有【帕爾馬火腿凱撒沙律】同【煙三文魚芝麻菜沙律】,入面嘅蔬菜為呢餐提供咗營養同新鮮感,火腿比較偏咸一啲,然後三文魚就微微帶甜。食咗比較油膩嘅菜色,食呢兩種沙律好清爽。我下次應該會帶我全家人嚟呢度食晚餐,因為真係太正啦。
嗰日我試咗幾樣菜色,都幾好食下。
我下次應該會帶我全家人嚟呢度食晚餐,因為真係太正啦。