2018-12-10
同朋友食升職午餐,緊係要食好D,但又唔想太貴之下就響openrice 度做左D功課,揾到間叫Top Blade Steak Lab,地點旺中帶靜,我哋由旺角彌敦道,沿住亞皆老街行入去,不出十分鐘就到。餐牌只有兩張,主要食牛,全靠侍應講解得好,我同朋友好快就揀到自己嘅配搭。朋友要左每日限定嘅美國390日谷飼prime 級平底牛扒$248,前菜係任食炸薯條,份薯條炸得脆keep得熱,食落仲有份松露香,咁好食嘅仼食炸薯條,我哋都無叫第二份,因為本身已經好大碟👍🏼講返主角份谷飼牛扒,侍應推介五成熟,及介紹個朱古力醬,非常專業,值得一讚,侍應話個醬係用公司代理嘅朱古力,攞咗兩年朱古力大賽冠軍,提醒先食牛嘅原味,才點自製朱古力醬,真係各有各好味😋我就叫左藜麥沙律做前菜,有藜麥、吞拿魚、車厘茄、甜薯角、幾種新鮮沙律菜等等,分量足👍🏼主菜西班牙栗飼豬鞍架 $150,廚師控制烹調時間啱啱好,外焦脆內肉嫩,少少豬膏令豬味更香👍🏼邊食邊配紅酒及handcrafted cocktail mojito (有rum, soda, fresh rosemary, lime及 peppermint ),將享受推至高峰
邊食邊配紅酒及handcrafted cocktail mojito (有rum, soda, fresh rosemary, lime及 peppermint ),將享受推至高峰😍