2017-11-23 157 views
今日有啲事所以要遠赴堅尼地城,一出地鐵站已經餓餓地,決定係附近搵間餐廳食近排幾鍾意食越南菜,咁岩隔離就有間睇落幾好既miss saigon,就食你啦一入到去坐低見到個擺位咁靚,即刻影返張相先雖然未到食飯時間,但係入座率都幾高一個人,胃空間有限,淨係叫左2樣野食西貢小姐火車頭湯河粉 $105一睇個名就知係招牌菜,雖然一舊水,但真係好大豌,好足料首先試啖湯先,又係一種幾特別既味, 味道香濃,飲得出係牛肉湯底黎,而且應該係真村實料,煲左好耐,所以啲牛肉味出哂黎,忍唔住起勢咁飲多幾啖啲料都幾豐富,有生牛肉,牛腩片,牛丸,牛柏葉,牛筋,蘿蔔等等生牛肉同埋牛丸啲味就最出,不過,蘿蔔就爭咁少少味O但整體黎講都唔錯既芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷 $83另外叫左個小食-芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷我幾鍾意牛油果同埋軟殼蟹呢個配搭,所以食親手卷/米紙卷都會揀佢呢個仲要有埋芝士添,成舊放入口岩岩好.味道好新鮮,軟殼蟹似係岩岩炸好出黎,仲有醬可以點下,正呀不過一個人食完呢2樣之後,實在係太飽啦洛神花茶本來係想叫杯沙冰既,但經理好細心,見我病病地,推介左我試呢杯季節限定係洛神花茶,估唔到越南餐廳都有啲咁養生

一入到去坐低見到個擺位咁靚,即刻影返張相先
雖然未到食飯時間,但係入座率都幾高

一個人,胃空間有限,淨係叫左2樣野食

西貢小姐火車頭湯河粉 $105
西貢小姐火車頭湯河粉

一睇個名就知係招牌菜,雖然一舊水,但真係好大豌,好足料

芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷 $83
芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷

另外叫左個小食-芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷
不過一個人食完呢2樣之後,實在係太飽啦

洛神花茶
本來係想叫杯沙冰既,但經理好細心,見我病病地,推介左我試呢杯季節限定係洛神花茶,估唔到越南餐廳都有啲咁養生既飲品
一上到枱,熱辣辣,聽經理講係岩新鮮煲好既.味道酸酸甜甜,易入口,飯前飲就可胃,飯後飲就消滯,幾有諗頭
不過最值得讚既係個經理,夠細心,見佢全埸周圍行同啲客傾計,應該都留到唔少客.唔怪得6點幾間餐廳都已經有唔少人氣
最後見到佢有啲午餐同埋下午茶餐牌,好似好抵食,可惜我好少過黎堅尼地城.
2017-11-22
芝士牛油果酥炸珍貴軟殼蟹米紙卷