2023-01-11
話說有晚唔知食咩,就睇一睇地鐵站,發覺未去過石門,於是上網搵一搵入面有咩食。.都搵到唔少良心小店,最後揀左呢間「入素」。店面細細間,大約坐到20人。.老闆推介我地試佢地新出既雙冬素羊腩($88),天寒地凍梗係試下羊腩。睇相都見到份量都好多!我地先飲啖湯,唔會過咸,用黎撈飯一流👍🏻入面配料都幾多,有紅蘿蔔、枝竹、馬蹄、冬菇、素羊腩都有好多件。全部都整得好入味,特別係冬菇,索哂湯汁😍素羊腩雖然食落冇羊肉獨有羶味,但都完美地還原羊腩煲既湯汁味🤩素羊腩食唔出係用咩整出黎,咬落去有啲菇粒,幾有咬口,好味😋.另外,我地都叫左兩份小食:炸素雞($35)同桂花叉燒($29)炸素雞食落好似麥樂雞,如果配埋甜酸醬就perfect🤣而桂花叉燒做到好出色,上面加左芝麻碎,食落更加香口!素叉燒外皮比較脆、口感比叉燒軟身、個汁甜甜地,好似平時燒味鋪既蜜汁叉燒但又唔會好膩~桂花叉燒必食👍🏻💯.總結:雖然一入黎石門第一感覺好似身處內地,但原來入面仲有唔少特色小店💛呢間「入素」味道做得出色,而且價錢都好抵,兩個人食平均$80都食到好飽。
都搵到唔少良心小店,最後揀左呢間「入素」。
店面細細間,大約坐到20人。
睇相都見到份量都好多!
我地先飲啖湯,唔會過咸,用黎撈飯一流👍🏻
全部都整得好入味,特別係冬菇,索哂湯汁😍
素羊腩食唔出係用咩整出黎,咬落去有啲菇粒,幾有咬口,好味😋
另外,我地都叫左兩份小食:
炸素雞($35)同桂花叉燒($29)
炸素雞食落好似麥樂雞,如果配埋甜酸醬就perfect🤣
而桂花叉燒做到好出色,上面加左芝麻碎,食落更加香口!
桂花叉燒必食👍🏻💯
總結: