2024-10-26
✨滄海遺珠美食推介 「九龍城粗菜館」✨九龍城衙前圍道17A號地舖超有特色嘅香港廣東菜 食出8、90年代味道嘅餐廳 😋😋💯「招牌炒魚腩」💯✅每日限定數量保證一定新鮮,完全無魚腥味😍✅香口又惹味 魚皮咬落時脆香口感🥰✅魚肉拖以薄薄粉漿炸之,這樣保持魚滑肉嫩,但不失爽脆✅用了蒜頭薑蔥炒蒜頭,蒜頭竟然一啲都唔辣,第一次食甜嘅蒜頭🧄,超有驚喜❤️🥰中意食魚嘅人會好中意🥰連我唔中意食魚嘅人都好中意🥰💯豬油渣炒時菜💯✅菜心嫩口入味😋💯「豬油撈飯一桶」💯—大約三碗飯✅招牌菜豬油撈飯果然冇令我失望,自己落豬油加少少甜豉油落飯撈勻食,根本可以只食飯唔使食餸都夠曬味😋歷史嘅味道:🍚豬油撈飯在舊時的香港社會貧困,很少能吃肉的替代品。如今每頓有肉,卻反倒覺得豬油撈飯格外有特色呢!🤤🤤💯「老火靚湯」💯✅湯味道清甜,不含味精,✅唔會話太鹹,清潤嫩胃✅真材實料,材料有羅漢果、蜜棗、陳皮等,猛火煲滾之後慢火 煲足4個鐘—————————————————————————粗菜館於 1992年成立於香港。店內掛著不少鏡子,鏡面上己有不少名人名星的簽名,見牆上掛左個大大的字畫,有蔡瀾先生寫的炒朱什和簽名。咁就即刻問老闆八卦吓呢間
九龍城衙前圍道17A號地舖
超有特色嘅香港廣東菜 食出8、90年代味道嘅餐廳 😋😋
💯「招牌炒魚腩」💯
✅每日限定數量保證一定新鮮,完全無魚腥味😍
✅香口又惹味 魚皮咬落時脆香口感🥰
✅魚肉拖以薄薄粉漿炸之,這樣保持魚滑肉嫩,但不失爽脆
🥰中意食魚嘅人會好中意🥰
連我唔中意食魚嘅人都好中意🥰
💯豬油渣炒時菜💯
✅菜心嫩口入味😋
💯「豬油撈飯一桶」💯—大約三碗飯
歷史嘅味道:
💯「老火靚湯」💯
✅湯味道清甜,不含味精,
✅唔會話太鹹,清潤嫩胃
—————————————————————————
粗菜館於 1992年成立於香港。店內掛著不少鏡子,鏡面上己有不少名人名星的簽名,見牆上掛左個大大的字畫,有蔡瀾先生寫的炒朱什和簽名。咁就即刻問老闆八卦吓呢間舖嘅由來😆😆
呢間小店幫襯過嘅明星有成龍、洪金寶、曾志偉、譚詠麟、劉德華、羅嘉良、黃宗澤等。
老闆40年前做總廚師嘅時候,咁啱成龍住喺附近,就搵咗佢嚟做1984年電影《快餐車》劇組嘅廚師,之後一年半都跟住成龍一齊去西班牙拍戲,之後曾志偉譚詠麟又搵佢一齊拍1987年《龍兄虎弟》。
招牌嘅炒魚腩都係因為成龍唔太鍾意食魚骨,就咁蒸魚好多骨,就專登要嚟食粗菜館嘅炒魚腩,仲要特登打包,所以呢兩部戲嘅監製蔡瀾就對呢一間小店有咗好大嘅興趣。
點解間舖叫做粗菜館呢?原來老闆覺得永遠阿媽炒嘅嘢係唔會食得厭,但係間鋪叫做阿媽炒又好似粗口,咁不如就叫做「粗菜館」啦。
其他值得一試嘅小菜:
💯「招牌炒豬雜」💯
事前的準備功夫可以話是最多的一道菜😋
✅ 內臟好少舖頭可以煮得咁好味,呢間用三種不同豬的內臟 🥓
-大豬的豬肚 (180斤的豬)
[豬肚夠厚 唔靭夠爽口]
-中豬的豬膶(150斤的豬)
[豬膶爽脆得嚟而入面夠嫩]
-乳豬的豬腸
[因為仲飲緊奶,所以唔會有臊味]
✅一早汆水炆至腍軟,而部份是即叫即炒,做到爽口彈牙👍
✅煎香的薑片將豬什的羶味減輕,再加入蔥段快炒,肉質變得爽脆入味😍
✅好夠鑊氣🔥
✅用特製的鹼魚醬炒到好香,相當惹味,仲可以買返屋企自己炒餸!
健康之選💯「山楂醬排骨」💯
✅炸排骨加上山楂醬,比起一般咕嚕肉/生炒骨更健康,天然食材無添加人工色素🤤
💯「梅菜扣肉」💯
✅梅菜很好味,撈飯一流,扣肉半肥半瘦,很正
💯「蜜汁東波肉」💯
✅排骨用東坡肉嘅煮法,一上枱,冇想像中肥膩,反而似鎖江骨,而且個排骨炆得夠騷軟夠淋
💯「沙薑雞」💯
✅新鮮又嫩口
✅大碟抵食🤤
#香港美食 #香港好去處 #香港旅行#香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港🇭🇰 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂 #香港美食探店 #香港美食家 #香港美食打卡 #香港美食🇭🇰 #香港美食多 #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog
#hkfoodstagram