2011-11-14
今日係慶祝某人生日, 決定去深井食燒鵝. 之前去過裕X, 今次想試第二間, 本來想去陳X, 但上OPENRICE睇佢幾間分店嘅食評都係喊多過笑, 就打消念頭, 改去呢間笑多過喊嘅能記喇. 一行五大一B, 我哋18:30去到, 竟然一枱人都無喎, 好在之後都有其他客人陸續幫襯.我哋叫咗個六人套餐$688.00 (未計加一茶芥/花生) 燒鵝半隻--都唔熱嘅, 只係微暖, 鵝肉唔夠鬆化, 味道尚可, 但比起裕X就..., 惟一優點就係無咁肥囉. 西蘭花炒斑球--味道唔錯, 有識食之人話係星斑, 唔係其他雜斑魚 支竹頭腩煲--OK啦 籠仔海皇蒸豆腐--味道幾好, 但青豆/甘荀粒就多, 就唔多覺有咩係海皇囉. 椒鹽焗鮮魷--好味, 正! 上湯蒜子浸白菜--都幾好味兩支生力就換咗四支玻璃樽裝汽水. 另外叫咗一碗齋瀨茶芥每位$10.00, 仲要加一, 又有碟花生, 埋單要成八百蚊有多.同裕X相比, 確實係比較遜色. 喺等職員駛返架車比我哋時, 我哋就走過隔離裕X八卦下, 人哋就要等位, 呢間就仲未坐滿. 原因就..心裡有數啦.另外泊車要$20.00一架, 雖然係代客泊車啫, 但感覺上偏貴!
另外叫咗一碗齋瀨