2016-04-06 2880 views
近年食素已經變得普及&年輕化,係響應環保或健康身體都好,有時候清心寡慾都唔錯!聽講九龍灣有一間素食店係由台灣佛光山寺院開,既然台灣佛教咁流行,相信佢地嘅味道都應該會唔錯。 入到去嘅感覺同其他素食店好唔同,唔會好佛教,好causal嘅感覺。 一張點菜紙寫哂所有食物,好窩心係套餐果欄,飯有多或少俾你選擇,聽店員講,係寺院方面希望人人可以食得溫飽,所以你想要多d飯都會照俾你,而選擇少飯係店方唔想大家浪費食物。 套餐:咖哩素魚扒飯+炸鹹酥雞+湯$53 咖哩素魚扒飯,咖哩味好香,唔係印度咖哩果種,似馬來西亞果種味,唔辣,味道好中道,而塊素魚味道同質感都好特別,佢有7成魚嘅口感,當然無魚嘅味道,但作為一塊假魚,佢已經好合格。裡面嘅薯仔炆得夠稔,整體上係好味。 炸鹹酥,炸得好香口,味道亦好吸引,雖然係d麵筋類素製品,但調味後好吸引。 湯,係粟米紅蘿蔔豆湯,煲得好老火,好香濃。無左肉味嘅香濃老火湯反而保留到食物嘅原汁原味,比有肉嘅還來得自然舒坦。 最鐘意係食唔到佢地有味精,全個套餐嘅味道好家的感覺,從店員嘅熱情款待到食物質素,完全無商業味道。

套餐:咖哩素魚扒飯+炸鹹酥雞+湯$53

最鐘意係食唔到佢地有味精,全個套餐嘅味道好家的感覺,從店員嘅熱情款待到食物質素,完全無商業味道。一定會再黎試其他食物。
2016-03-29
Type of Meal