2010-05-29 5 views
店舖裝修睇落比較簡單,給人一種溫馨既感覺,用燈不太暗,又不會給人很光猛既壓迫感.有D餐廳浪漫到連MENU 都睇唔到既,我就最怕啦.一坐低,先來一杯水,係暖暖既檸檬水,講真我覺得幾好飲家.再來女店員問”你地係咪第一次黎食?”(係呀~~)佢就介紹比我地知, 餐廳係無SET ,不過可另加$70,則包埋湯, 餐茶 & 甜品.我地既心態係可能一次過無回頭,決定比多$70 .由湯到主菜介紹都用左幾分鐘.佢用心介紹比我地聽,佢既推介係蘑菇湯.不過最後要洋蔥湯同露筍湯(因為露筍湯係是日餐湯, 所以想試左先,其他長期都會供應麻).女店員再講”我地既洋蔥湯係清清地,唔係有芝士果隻,因為之前有客話佢係法國飲果款唔係我地果款,所以我講比你知地”到選主菜時,我地決定要法式焗鴨腿同焗海鮮酥.女店員再話” 正宗既法式焗鴨腿可能你地會覺得咸, 所以我地會跟埋白飯.”嘩~~真係超細心既詳細介紹,唔該晒.露筍湯同洋蔥湯好滑.唔似係出邊食果D有渣既.洋蔥湯既洋蔥咪唔太強,不過佢既肉味同胡椒味就比較出; 露筍湯就清清咁, 但唔算太特出.法式焗鴨腿好入味,又唔”老”身. 皮同肉中間夾住層油, 有好香鴨油味,.但一D都唔油膩,食

法式焗鴨腿好入味,又唔”老”身. 皮同肉中間夾住層油, 有好香鴨油味,.但一D都唔油膩,食到最尾,都仲係好好味.不過佢咸既程度,真係要送飯. 鴨腿主菜配埋個薯仔餅, 薯仔餅一層又一層,食完一個要再黎. 薯仔餅係一塊一塊薯仔配上忌廉,真係食到唔想停
焗海鮮酥既裝住一D小海鮮再配龍蝦汁.我覺得個龍蝦汁好好味喔.食到最後個酥皮,仲係好脆.意粉既橄欖味都幾重,不過食落個感覺又唔係好油.
另外,兩份主菜伴碟既蔬菜充滿鮮菜味. 伴碟既都不容忽視.
甜品啦,我地要左焦糖燉蛋白朗峰.講真焦糖燉蛋就無咩驚喜,重左D玉桂味; 白朗峰我之前未食過咁既甜品,係蛋白打左加玉桂醬.個樣好似棉花糖咁,食落去似有若無,輕飄飄咁.帶少少咸味.連伴碟畫既圖案都咁精緻.
後來發現原來女店員係大廚既太太.(唔怪之咁落力啦)同埋佢同我地講解番洋蔥湯同白朗峰落左D咩. 洋蔥湯既肉味緣自巴馬火腿果層皮(因為我唔食牛既,出邊D洋蔥湯多用牛湯,又食到陣肉味,咪多口問下).而白朗峰就落左咸牛油.同埋佢用既玉桂係一支一支咁溶.
今晚成餐飯食左大慨兩個鐘.你問我覺得耐唔耐?我又唔覺啦. 你問我覺得佢地係咪超星級美食?又唔係真係好超星級.但係黎LEE到食你會感受到人地真係有HEART去做每一件食物,連伴碟既糖漿都一絲不苟.係到我感受到小店既溫暖,店員既親切,老闆娘佢真係有問必答,,唔問都講.近至菜既用料,遠至自己既野都會同你講.你去蘭桂坊,真係唔得閒慢慢同你談心呀,啦啦聲去出多幾個餐好過啦.LEE D 就係唔同地區既分別啦.如果佢可以做埋OUTDOOR係門口嘆埋咖啡仲好呀.有下次有下次.
露筍湯
洋蔥湯
焗海鮮酥
法式焗鴨腿
薯仔餅
白朗峰
焦糖燉蛋
2010-05-19
$250 (Dinner)
洋蔥湯
焗海鮮酥