2018-06-21
朋友介紹呢間意大利菜,見個二人餐幾好,已包括六道菜,好豐富,不過同上次朋友食既野有d 唔同,餐廳趁父親節推出新菜式首先黎個handmade桂圓紅棗麵包配紫薯蕃茄醬侍應唔講既話,睇唔出個醬係用左紫薯,被蕃茄色遮蓋,但入口食得出香濃紫薯,味道好特別呢個沙律都好特別,用左冷漬茶葉流心鵪鶉蛋,碳烤蜂蜜火腿,自家製乾果等而成,將平凡既沙律變成不平凡,加上檸檬乾蔥些厘醋好開胃烤油封章魚先燒熟帶焦香,肉質堅韌彈牙,底層既炸南瓜粟米糕,好似薯餅咁,外脆內軟,加上青檸香茅塔塔醬,用來蘸章魚或炸南瓜粟米糕都好夾是日餐湯係彩椒蕃茄湯,用料新鮮,彩椒同蕃茄味自然融合,酸味開胃虎蝦已剝殼,新鮮甜美,意大利飯飯粒煙韌,口感十足,又夠creamy,盡吸蕃茄醬汁的鮮甜味肉眼心,要左7成熟,生熟掌握得好,肉質軟腍好易切,無乜筋位,內裡顏色粉嫩均勻, 入口充滿肉汁,配上紅酒肉汁,更突出肉味配菜亦好豐富而有營養,粟米仔,甘筍,烤蒜頭,薯蓉Tiramisu,超鬆軟,cream的比例較重,口感又香又滑,食完都唔會覺得滯,有大師級水準,實在太好味,俾我地勁速 K. O. 左侍應話呢個Tiramisu係佢地招牌菜朱古力Browni
首先黎個handmade桂圓紅棗麵包配紫薯蕃茄醬
烤油封章魚先燒熟帶焦香,肉質堅韌彈牙,
配菜亦好豐富而有營養,粟米仔,甘筍,烤蒜頭,薯蓉
侍應話呢個Tiramisu係佢地招牌菜
朱古力Brownie配雲呢拿雪糕,口感紮實且朱古力味濃厚,混著半溶雪糕吃,十分滿足
整體食物夠創新,每道菜式都好美味