2018-06-28 21 views
銅鑼灣一向多美食,朋友介紹去到一間要先喺電梯大堂上去,上到去佔全層嘅亞古銅火鍋店。餐廳空間環境好大,大多數座位以二人枱、四人枱同埋圓枱設計,而且以黑色為主,我哋上到去都已經有好多客人了。招牌亞古銅湯呈現奶白色,相信入面嘅配料相當豐富,見到有花膠、螺頭,而且食落去非常林,而且螺頭質感爽口。飲一啖湯底,簡直好似飲緊滋補養顏花膠燉湯咁。火鍋配料亦非常豐富,首先來一個手切安格斯牛肉,好大盆,份量足夠我哋四個人食。安格斯牛肉條紋非常平均,而且呈現雪花紋,半肥瘦的,食落去有好濃郁嘅牛肉味道。當中點少得叫我最鍾意嘅豚肉韭菜餃,食落去皮薄餡靚,非常大隻,咬落去仲有好多韭菜肉碎,非常足料。黑松露鮮蝦水餃嘅蝦肉非常爽口彈牙。涮羊片好大塊,食落去一啲都唔騷。鵝肝墨魚丸同埋四合丸賣相非常吸引,每一份有大約六粒。尤其墨魚丸,食落去中間有鵝肝之外,口感非常彈牙,味道非常新鮮。另外仲叫咗滷水牛筋、貢丸、牛頸脊白鱔片、鮮蝦雲吞、鮮腐竹同埋牛骨髓等。頸渴嘅時候,仲有多款日本清酒、啤酒系列嘅飲品任君選擇,至於我當然要飲番杯新鮮嘅橙汁啦。食完之後,由於出面嘅風景實在太美麗了,可以飽覽到成個港島區嘅夜景,所以我哋各自都攞咗杯

飲一啖湯底,簡直好似飲緊滋補養顏花膠燉湯咁。

黑松露鮮蝦水餃嘅蝦肉非常爽口彈牙。

涮羊片好大塊,食落去一啲都唔騷。

鵝肝墨魚丸同埋四合丸賣相非常吸引,每一份有大約六粒。

食完之後,由於出面嘅風景實在太美麗了,可以飽覽到成個港島區嘅夜景,所以我哋各自都攞咗杯飲品出去,吸下新鮮嘅空氣之餘,仲可以吹吓風,大家傾吓心事,真係非常寫意。