2018-12-14 1366 views
Day off 男友返工前陪我食個lunch至返工,近近地去黃埔食,天氣開始轉涼想食返d熱野,就決定食拉麵,一路都未試過呢間。發現現時好多拉麵店都係以呢個形式做菜單,基本都係3款選擇再加一個限定款。佢今期限定就係胡椒天王。男友一貫都係選擇左赤天王,而我就很貪新鮮地試下個限定天王先。我選擇左*淡*香油、*普通*濃度、走蔥、*硬*麵。一落枱第一時間當然嘗下個湯底先,咁先係食拉麵架嘛😂胡椒味唔算太出,比期望中唔夠辛,不過佢加左d芝士味道幾夾既,令味道無咁寡,但其實整體味道係偏咸既。🤔而麵底方面,做到*硬*麵,但都屬一般。叉燒算係做得比較好,鍾意佢係肥叉,淋身得黎有口感,又油香。男友呢個辛辣味都出到,但都係偏咸。試左木耳絲煮得唔夠淋。相對黎講,小食做出比較出色。呢個豚角煮燒得香噴噴,肉質彈牙肉味濃。另外,餃子皮薄脆口,內餡肉鮮多汁,也是不錯。味蛋都幾欣賞,做到溏心剛剛好,味道正好點點咸香,唔會無味或太over。芝士年糕本人就比較少見燒既,比炸的好食,感覺更軟綿綿,口感good。今日剛好有六折,係抵食既~

胡椒天王

我選擇左*淡*香油、*普通*濃度、走蔥、*硬*麵。
而麵底方面,做到*硬*麵,但都屬一般。
叉燒算係做得比較好,鍾意佢係肥叉,淋身得黎有口感,又油香。
赤天王

男友呢個辛辣味都出到,但都係偏咸。試左木耳絲煮得唔夠淋。
豚角煮

烤餃子

另外,餃子皮薄脆口,內餡肉鮮多汁,也是不錯。
味蛋+芝士年糕

今日剛好有六折,係抵食既~
2018-12-12
$79 (Lunch)
豚角煮
烤餃子