2020-02-22
呢日去銅鑼灣Fashion Walk食街覓食,行嚟行去都係想食返Coedo Taproom,一嚟唔太肚餓,二嚟可以食日式串燒🍢。之前我已經食過,仲對佢嘅Beer Platter念念不忘。門口嘅男店員全程都好Nice,一開始就問我哋想坐入面定室外。由於都凍凍哋,所以我哋坐入面好了😆。餐廳主要採用高枱高櫈,而高枱面積都比較細,始終客人入嚟飲酒多嘛,都ok嘅。作為Taproom,就當然唔少得Craft Beer🍻,黑板上面列出咗多款啤酒。每日3點-7點Happy Hour期間可以免費升級!啤酒有四個Size可以揀~。由於朋友食緊藥,所以唔飲得酒,我只好自己嗌一杯嚟飲好了,Chocolate Dunkelweizen($76/340ml),我唔知乜嚟、未飲過㗎,但見有朱古力🍫好似幾得意咁,就試下啦。飲落同聞落都有微微嘅朱古力味,但就唔會太濃,因為佢係一杯啤酒🍺😂。由於今次嚟食晚飯,所以我哋只係叫咗兩串串燒;另外嗌咗啲主食🍱。🐷豬腩肉蘆筍卷($48),有四嚿,豬腩肉好鬼好食,有少少肥肥,所以好脆好Juicy,正🤤。🐔免治雞肉軟骨棒配羅勒醬($38),呢串都非常唔錯,配埋上面個醬一流,勁惹味。🐮C
🐮Coedo紅赤啤酒燘牛脷($108),呢個係必點推介,真係無得輸。首先牛脷👅係超厚切,食落勁有口感,一啲都唔韌,仲好淋添。紅赤啤酒汁濃而不膩,薯蓉點呢個汁食勁滋味啊!其實送白飯,都好啱呢。你睇下塊牛脷幾厚,我估有成幾cm,哈哈🤣。
🍜柚子風味雞湯拉麵($85),我嗌呢碗麵嘅時候,朋友一臉懷疑嘅樣子,話幻想唔到個味...。嚟到發現個碗超大,而麵量就正常啦,有兩塊雞,個湯唔錯,淡淡嘅柚子味🍋幾融入雞湯,唔會喧賓奪主。
🍚鰻魚梳乎厘飯($108),我本身就一般鰻魚嘅,但見梳乎厘飯咁過癮,就嗌嚟試下。飯以砵仔盛住,可能係原個拎去焗嘅關係,所以個砵仔都係熱㗎。
飯個外型真係好似甜品梳乎厘咁鬆起,店員叫我哋中間挖個窿,再將個汁倒落去撈勻🥣。佢提我哋個汁唔使落哂,唔夠味先再加。
撈勻後食,真係食得出蛋香🥚,而且個鰻魚汁幾好食,唔會太重口味。鰻魚量亦都唔少,整體來説個飯都幾好。
總括嚟講,今次嘅體驗比起上次更正,畢竟上次到訪都已經係幾年前🙈,無乜印象。呢晚每一樣嗌嘅食物都好好味,特別係厚切牛脷,最抵讚係每一道菜都係熱辣辣送上,呢樣真係好重要,加分!我哋走嘅時候,室外座位係坐滿哂人㗎👏。