2019-04-05 49 views
本身係灣仔番工,今日雖然係星期二,都做野做到有點攰,想放工同同事輕鬆一下,就去左利東街附近既汕頭街搵間餐廳食下,當去到姨間叫Kong既餐廳門口,第一印象餐廳吾大,已經見有人坐係門口,好chur咁飲酒食野,以為只係酒吧,但見餐牌寫住fusion菜式,都幾吸引就試一試。入到去餐廳,柔和既燈光配上有情調既音樂,幾有氣氛,如果情侶黎約會或兩三知己黎聚會都非常適合。好快侍應比餐牌我地睇,餐牌封面用上九龍皇帝書法做設計,雖然菜式吾多,但樣樣都充滿特色,我地兩個人,決定叫三樣餸,分別係「蓮藕片」,「恰巴塔包」同埋「港式咸檸炸雞」。1.蓮藕片 ($48)首先上菜既係蓮藕片,用碗裝上滿滿既蓮藕片,上面淋上白色既醬汁。當我一食落口覺得好脆口而滿口甜味,炸得岩岩好,吾會太硬,令我想再食而且醬味甜甜甘甘,味道好熟悉,想試真d,再試先發覺醬汁係加入腐乳,但一d都吾咸,同蓮藕好夾,一試愛上。2.恰巴塔包 ($48)之後就到另一道恰巴塔包黎到,外表看起來似法包長條形既麵包用石板裝上,別有一番風味,姨道恰巴塔包另外可以單點三款特別既醬汁,因為我同朋友都第一次食恰巴塔包,想試一試原味,所以未有揀到醬汁。麪包焗得外脆內軟

1.蓮藕片 ($48)
蓮藕片

2.恰巴塔包 ($48)
之後就到另一道恰巴塔包黎到,外表看起來似法包長條形既麵包用石板裝上,別有一番風味,姨道恰巴塔包另外可以單點三款特別既醬汁,因為我同朋友都第一次食恰巴塔包,想試一試原味,所以未有揀到醬汁。麪包焗得外脆內軟而帶有少少鹹味同蒜味,就算冇醬汁點都夠味。
恰巴塔包

3.港式咸檸炸雞 ($158)
炸雞用上牛角外型既碗裝上,十分有趣,炸雞外面充滿醬汁,食落滿有驚喜,以為會好似飲咸檸檬水咁好酸,但廚師將酸甜味控制得好好,食落好開胃,而炸漿薄薄一層包住雞肉,吾會食到好厚既炸漿,最重要係炸雞已經去骨,啖啖肉,滿足左食肉獸既慾望,十分滋味。
港式咸檸炸雞

灣仔區滿街都係餐廳,想留住客人更加吾容易,姨間做fusion菜色既餐廳酒吧就做到,餐廳環境同食物兩方面都好夾,好適合同事或朋友們放工後一齊飲兩杯,放鬆一下工作或生活既壓力,而且侍應亦會同客人介紹不同酒類,氣氛相當愉快。
2019-04-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
蓮藕片