2018-02-04
有內地朋友黎左香港住喺尖沙咀粵海酒店,因為佢第二朝早機走,所以都唔想去太遠食晚飯,佢就提議近近地去酒店入面既日本餐廳食。我本來諗住酒店食野一定好貴,去到門口睇左個menu發現價錢又唔算好貴喎!同平時一d中價日本餐廳咁上下,就試下啦!一開始就要左個鱈魚乾做小食,本來以為係淋淋地個種,點知係超級脆!好似薯片咁,而且有淡淡魚香,唔會好腥。之後要左個新品火炙燒和牛沙律,和牛油份偏多,但配合麻醬食就冇咁漏,仲入口即溶。食日本野點可以冇刺身,今次要左三款,包括油甘魚,活北寄貝,比較少見既島池魚。全部都好新鮮,一點腥味都冇,而自己最鐘意係係活北寄貝,十分爽口,d邊位都唔會硬,好鮮甜!到又係唔可以唔食既壽司,要左碟大蝦天婦羅反卷,飯面有d天婦羅碎,增加口感。到熱食了,先黎天婦羅,有茄子,蕃薯,秋葵,金菇,同一粒巨型冬菇。呢個天婦羅係我食過最好食既頭三位,天婦羅外層好薄,一d多餘的油分都冇。再黎兩款串燒,有爽口的雞腎。同豚肉蘆筍卷,薄薄的豬肉卷住翠綠的蘆筍。再要左個燒羊架,羊味比較重,如果怕羶既人可能未必接受到,但我自己就好中意,加少少檸檬汁同芥末食岩岩好。雖然已經好飽,但朋友見到有饅魚飯忍唔住叫左,呢
再黎兩款串燒,有爽口的雞腎。
同豚肉蘆筍卷,薄薄的豬肉卷住翠綠的蘆筍。
雖然已經好飽,但朋友見到有饅魚飯忍唔住叫左,呢度既朴葉饅魚飯原個木盒上,熱辣辣,岩哂最近咁凍既天氣。而且饅魚非常厚肉肥美,真係好飽肚!
最後店員問我地有冇興趣試吓手工鮮製雪糕,朋友要咗豆腐味,自己要咗呢杯香蕉味,2杯都好濃郁,而且好creamy好軟滑,同平時出面食到嘅雪糕真係好唔同,值得一試!
估唔到酒店入面都有一間食物質素咁高但價錢非常合理既日本餐廳,而且呢度嘅環境好適合傾計。店員服務態度十分之好,天氣咁凍不斷幫我地添熱茶,傳菜速度都好快,下次有朋友生日都會考慮再嚟!