2005-04-01 4 views
睇完雜誌介紹咖哩,突然又想食,其實佐敦都有好幾間咖哩館/屋,呢間雜誌都有介紹過,決定入去試下。地方唔係靚,勝在光猛、乾凈,不過最唔好就係有人食煙。有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎豬牛羊雞魚等等,先問待應姐姐邊樣咖哩最辣,佢介紹印度皇咖哩。我就決定試下中辣印度皇乾咖哩羊扒,咖哩汁先分開上的,咖哩汁係夠辣,但係缺少了咖哩香味,而羊扒好肥,肥膏多過肉,羊羶味不太重。繼而再叫大辣酸咖哩牛”月利”,其實味道唔酸,反而帶點甜,牛”月利“切得好薄,兩款咖哩汁比較,我o地都應為這隻味道較好。兩款咖哩可跟飯或二塊薄餅,我揀晒薄餅,係由一個印度女仔即場整的,所以時間較耐,但上時係熱到燙手的,點了咖哩汁好美味。另外再點了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,老公飲左個咖哩周打魚湯,完全沒有咖哩味,與一般的周打魚湯有D分別,沒有忌廉味但有好濃的雲呢拿味,湯中仲有幾舊魚塊,其實係雪藏炸魚塊,我仲以為係麵包糠。總括來講都食得過,不過之後都幾口餲。
地方唔係靚,勝在光猛、乾凈,不過最唔好就係有人食煙。
有好多款唔同特色的咖哩,但主角都不外乎豬牛羊雞魚等等,
先問待應姐姐邊樣咖哩最辣,佢介紹印度皇咖哩。
另外再點了蒜蓉炒椰菜,出奇地好味,
總括來講都食得過,不過之後都幾口餲。