2013-05-04 658 views
今天和友人相約佐敦食飯…由於友人沒有做功課…所以我們一邊走、一邊找,看到這間咖哩店…裏面的座位挺舒服的,裏面有位白頭婆婆幫我們點餐…婆婆好好忠氣…一邊點一邊投訴那間他們店用的印刷公司…哈哈…真可愛…我點了一個微辣的印度咖哩,雞肉的!心想…印度咖哩本來沒有很辣,而且又是微辣,我應該受很了。我還跟了薄餅!不過…這兒原來是沒有黃飯的,有點失望。我想這個菜咖哩最讓我喜出望外的是雞肉…那是我在香港吃到最像印度燒雞的那種味道…好懷念呀…可是那個微辣咖哩…真的很辣…我不斷喝水才能止到一點點…怎會辣成這樣…我平常也是可以食辣的呀…友人點了馬來西亞咖哩,要中辣,都不敢問他到底有多辣…那個薄餅還可以…現在胃裏還是有一股咖哩的氣…

我還跟了薄餅!不過…這兒原來是沒有黃飯的,有點失望。

友人點了馬來西亞咖哩,要中辣,都不敢問他到底有多辣…

那個薄餅還可以…現在胃裏還是有一股咖哩的氣…
2013-05-03
2013-05-02 514 views
我之前沒有寫過食評, 因為自己打字較慢, 但今次實在忍不住。與朋友約在佐敦吃午飯, 選擇多, 但人也多, 途徑這間專業咖喱皇, 朋友和我也很久沒有吃咖喱, 驟看人好像不多, 所以最後決定這間。入到去坐下, 發覺人真的少得有點奇怪, 其他很多餐廳都有食客排隊, 但這間只得一枱4個人在吃。半晌, 銀髮婆婆來給我們餐具, 但我發現叉有咖哩漬, 我便有禮貌地請她幫我換另一個叉, 之後她走過來解釋食具不是人手洗, 是用洗碗機洗, 著我不用擔心, 語氣有點慌張, 好像小孩做錯事慌忙掩飾一樣。我心想, 用甚麼洗我關心來有甚麼用, 我只關心食具乾不乾淨。隔一分鐘後才發現碟子有很多黑色點點, 我和朋友自己用水洗洗便算。點食物的時候, 我叫了咖喱魚, 銀髮婆婆說沒有魚, 我叫豬肉, 她說沒有...... 最後唯有點豬扒和雞, 有點失望。點食物後我想去一去洗手間, 去到舖入些少的走廊位置, 右邊是廚房, 前面有一扇門, 有點像緊急出口的門, 我那時想, 這裡難道沒有洗手間? 於是便走回自己的位置, 銀髮婆婆可能見我在找甚麼, 她從外面 (原本坐在舖外拉客)走進來問我做甚麼, 我便問她: 「請問洗手間在哪裡?

我便問她: 「請問洗手間在哪裡?」

銀髮婆婆: 「廁所當然在入面啦, 難道廁所會生在店的前面嗎?

聽罷我有點生氣, 心裡不是味兒, 但那一刻想也沒辦法, 因為從一開始這裡就叫人失望。

菜來了, 咖喱太重香草味道, 雞骨多過肉, 不過又不是太差 (比起服務態度和環境),是可以接受的程度。

總的來說, 吃一次已縑太多。
2013-04-30
$65 (Lunch)
2013-01-27 330 views
大約一年前左右光顧此店原址都轉了.還記得上年試不了此店的羅宋湯今次一坐底就問有沒有幸好是有就點菜了先來羅宋湯和周打魚湯可惜我好失望.羅宋湯只是一般中的貨色..沒有蕃茄味這,好淡口比大XX 快餐店還淡口.唉是我抱太大期望了還點了印度咖喱的豬扒咖喱味道重點,有點孜然味道意大利口味的蒜容咖喱牛腩這個比較淡口.沒有什麼蒜容咖喱的味道轉了新地方坐得舒服,服務也不錯都是老太太知白頭老闆,身體健康
大約一年前左右光顧此店
原址都轉了.
還記得上年試不了此店的羅宋湯
今次一坐底就問有沒有
幸好是有

就點菜了
先來羅宋湯和周打魚湯
可惜我好失望.羅宋湯只是一般中的貨色..
沒有蕃茄味這,好淡口
比大XX 快餐店還淡口
.唉

是我抱太大期望了

還點了印度咖喱的豬扒
咖喱味道重點,有點孜然味道
意大利口味的蒜容咖喱牛腩
這個比較淡口.沒有什麼蒜容咖喱的味道
轉了新地方坐得舒服,服務也不錯
都是老太太知白頭老闆,身體健康
2013-01-25
2013-01-21 211 views
正煩惱晚餐吃甚麼的時候,聽到店員的介紹,即管一試,點了黑椒汁牛扒雞翼晚餐及特種意大利芝士蒜茸咖喱豬扒。晚餐附送周打魚湯、白飯及飲料,估不到周打魚湯有兩塊炸過的魚肉,湯亦很滑,但個人覺得奶味太重,有點像喝牛奶一樣,至於牛扒跟雞翼水準亦不錯,牛扒沒有過老,雞翼亦香脆,問題出於黑椒汁上,味道太鹹,蓋過了食物的味道。特種意大利芝士蒜茸咖喱豬扒附送薄餅,咖喱選擇了中辣,賣相蠻漂亮亦似乎辣度不足,吃下去卻稍嫌辣道不夠,而且嘗不到芝士味,原以為是有一層焗熔的芝士鋪面,但最後見到卻只是點點在碟旁的芝士粉,有點令人失望,但若果只當是一般咖喱,香味不俗,豬扒亦頗多,至於薄餅,賣相較失色,而且口感很實,但有點點的麵粉香,配上濃味的咖喱,配搭不錯。這餐廳的咖喱水準中等,有機會可以再試,聽到店員介紹俄羅斯沙律,下次一定要試試。

2013-01-17
2012-11-18 190 views
一個人係佐敦揾嘢食,老婆完全唔食辣,所以如果我自己食飯多數會襯機會食D辣嘢入到專業咖喱皇,心大心個想食牛脷,但又見Menu寫住〝大尾魷...時價〞問老闆娘有冇貨佢即刻話〝有呀,梗係食大尾魷啦!!!〞我再問 〝咁幾錢呀?〞〝$168〞咁我就叫咗呢個...馬蘇里拉乾咖喱大尾魷,跟飯個名好長其間好擔心佢俾魷魚圈我,即係圖中呢款切法,好影響口感,非常討厭。約等咗十五分鐘有得食,嘩好大碟好多魷魚,切法亦理想原來馬蘇里拉係面頭D Mozzarella芝士,同乾咖喱係冇乜關係嘅。跟白飯呢個決定好明智,另外再有一碗咖喱汁俾我撈飯嘅(我諗)大尾魷食落好厚肉,彈牙,頗有鮮味。但可能為入味而炒耐咗些少,可以接受。老闆呢個時侯係廚房出嚟,週圍了解吓。我話第一次嚟...佢話〝第一次嚟食咁貴?〞諗落都係,而且一個人食一碟始終多咗D,食到後半有D吃力下次試吓乾咖喱牛脷先。
一個人係佐敦揾嘢食,老婆完全唔食辣,
所以如果我自己食飯多數會襯機會食D辣嘢

問老闆娘有冇貨佢即刻話〝有呀,梗係食大尾魷啦!!!〞
我再問 〝咁幾錢呀?〞〝$168〞
咁我就叫咗呢個...馬蘇里拉乾咖喱大尾魷,跟飯
個名好長

[資料相片] 1cm魷魚圈把鬼切法

約等咗十五分鐘有得食,嘩好大碟好多魷魚,切法亦理想

咖喱大尾魷

跟飯

跟白飯呢個決定好明智,另外再有一碗咖喱汁俾我撈飯嘅(我諗)
大尾魷食落好厚肉,彈牙,頗有鮮味。
但可能為入味而炒耐咗些少,可以接受。

老闆呢個時侯係廚房出嚟,週圍了解吓。
我話第一次嚟...
佢話〝第一次嚟食咁貴?〞
諗落都係,而且一個人食一碟始終多咗D,食到後半有D吃力

下次試吓乾咖喱牛脷先。
2012-11-11
咖喱大尾魷
跟飯
  • 乾咖喱大尾魷
2012-10-24 134 views
熊爸帶我嚟食俄羅斯餐, 可惜老闆娘話今日唔做, 叫我地食乾咖喱米線......乾咖喱炒米線原來有幾款style: 意大利炒、馬來西亞炒、馬蘇里拉炒、地們炒、印度炒, 齋睇名字都估唔到米線嘅內容係乜我們就決定叫馬蘇里拉炒米線, 及 羅宋湯來滿足一下口慾等待期間順便環顧一下店鋪四周, 店鋪顏色以白為主調, 顯出空間感較大, 店鋪整潔, 坐都坐得安心。每張餐枱都放了一大壺清水及一筒紙杯, 看來咖喱都會辣到攞命兼噴火羅宋湯 $25 先到, 喝一口……當然是與一般的羅宋湯味道截然不同, 有很濃郁的青紅蘿蔔老火湯的味道, 反而蕃茄、椰菜的味道只是輕輕拖過, 還有很多油浮面, 難道俄羅斯羅宋湯就是以青紅蘿蔔味道為主, 熊媽見識少。馬蘇里拉炒米線配牛脷 $68 ... 馬蘇里拉原來就是Mozzarella Cheese, 照食物理解是用乾咖喱香料把口感略硬的米線炒開, 再加入以乾咖喱調製過的牛脷粒, 牛脷的獨特味道還在, 舌頭肌肉質地柔軟, 好味 炒好後, 再在米線表面刨一些Mozzarella Cheese就成了。 乾咖喱香料似乎炒得過火, 味道苦了 而且乾咖喱內不同香料的纖維還在, 滿口硬條

我們就決定叫馬蘇里拉炒米線, 及 羅宋湯來滿足一下口慾
而且乾咖喱內不同香料的纖維還在, 滿口硬條條硬粒粒, 口感不好受
芝士刨得不多, 不要期望撈米線後會憑熱力把芝士溶掉並拉起絲絲, 撈後芝士卻失踪了......
這炒米線的味道只能用辣與苦來評, 唔怪得老闆娘介紹用玉泉忌廉汽水來襯咖喱

可能會嚟多次, 因為想試已經失傳的港式俄羅斯「西餐」
$60 (Lunch)
  • 牛脷
同朋友C 上完法文堂就係附近搵野食搵到呢一間叫 專業咖哩王 既餐廳, 主打俄羅斯餐 (?) 同咖哩。本人比較中意食咖哩, 愈辣愈好 入到黎見到餐牌, 好多唔同既選擇 但結果我叫左一個老闆娘推薦既 乾咖哩雞飯 乾咖哩根據我既理解係用咖哩炒左雞粒先,再另上一碗咖哩汁 個雞好入味, 咖哩算係幾辣 (本人食得辣, 而我叫既係大辣)而個飯身幾乾身, 對食咖哩飯係非常之好值得一提係老闆娘真係好有性格, 大聲但好nice! 哈哈!下次一定要黎食!
同朋友C 上完法文堂就係附近搵野食

本人比較中意食咖哩, 愈辣愈好
餐牌
入到黎見到餐牌, 好多唔同既選擇

但結果我叫左一個老闆娘推薦既 乾咖哩雞飯
雞 乾咖哩飯
乾咖哩根據我既理解係用咖哩炒左雞粒先,

再另上一碗咖哩汁

而個飯身幾乾身, 對食咖哩飯係非常之好

值得一提係老闆娘真係好有性格, 大聲但好nice! 哈哈!

下次一定要黎食!
$60 (Lunch)
雞 乾咖哩飯
餐牌
2012-01-16 77 views
自從界限街亞郭咖喱結業後, 實在沒有太多咖喱專門店令人回味。亞龍(謹記不是冒牌貨「阿龍」)是好的, 但經常人山人海, 食物選擇也有限。於是終於去嚐嚐佐敦另一間聞名已久的專業咖喱皇。老闆娘是混血兒, 健談, 好抽煙, 推介忌廉送咖喱, 結果一絕。主要是, 她丈夫做的乾咖喱, 沒有汁, 不惜工本地下香料, 雖然不太辣, 但香得很有層次, 再配上不會飲到「鞋口」的忌廉(可樂有時真係甜到鞋口), 不錯。像咖喱香草蒜茸雞, 十分惹味, 又不會令人辣到噴火, 可說是貼近了港人的口味。如要比較, 像亞龍那種下了大量洋蔥的巴基斯坦咖喱, 是激辣型, 嗜辣者會鍾情一點, 而專業咖喱皇則以豐厚的香辣取勝, 可謂各有千秋。炒米線也不錯, 但較淋, 如果改為炒公仔麵, 更富彈性, 肯定可以令區內餐廳不敢再賣此菜式, 皆因其汁底絕佳。當然, 看報道知道老闆伉儷二人都年紀大, 大概不會再有雄心壯志大搞。不過, 老闆娘雖然看似悠閒, 但表示年中無休, 新年都開工, 相信是為了照顧附近的街坊吧。

於是終於去嚐嚐佐敦另一間聞名已久的專業咖喱皇。

2011-12-21 61 views
跟友人去試吃. 因為成日想去吃這個咖哩餐一坐下來. 阿老闆娘快人快語 ! 受唔到她個套招呼方法就會覺得她寸 ! 我們想點羅宋湯 ~ 老闆娘話無得賣 ! 煲得唔入味唔賣 ! 再想點春卷 ! 老闆娘話無得賣好快唔得閒包 ~ (但當時不足 6個人入座 !!! ) 當時我心想什麼都無 ! 我友人只好點其它的菜了點了個鮮魷/ 牛柳/ 龍利柳/ 牛尾周打魚湯—般點了椰汁冰好味道.四個都是唔同方法和不同的咖哩味.1/ 鮮魷有點大塊. 不過一點都不2/ 牛柳表面有點乾.. 內裡還 ok 3/ 龍利柳沒什麼特別, 4/這個牛尾好食, 好林身, 好入味,叫了薄餅, 配合不錯食左四款唔同味道 curry真係唔識點分.不過都是好吃的. 價錢有點貴. 環境不想太差. 不過無羅宋湯同 curry角吃有點失望.下次去一定要吃.
跟友人去試吃. 因為成日想去吃這個咖哩餐

我們想點羅宋湯 ~ 老闆娘話無得賣 ! 煲得唔入味唔賣 !

再想點春卷 ! 老闆娘話無得賣好快唔得閒包 ~
(但當時不足 6個人入座 !!! )

當時我心想什麼都無 ! 我友人只好點其它的菜了

點了個鮮魷/ 牛柳/ 龍利柳/ 牛尾

周打魚湯—般
點了椰汁冰好味道.
四個都是唔同方法和不同的咖哩味.

1/ 鮮魷有點大塊. 不過一點都不
2/ 牛柳表面有點乾.. 內裡還 ok
3/ 龍利柳沒什麼特別,
4/這個牛尾好食, 好林身, 好入味,
叫了薄餅, 配合不錯
食左四款唔同味道 curry真係唔識點分.

不過都是好吃的. 價錢有點貴.

環境不想太差. 不過無羅宋湯同 curry角吃有點失望.

下次去一定要吃.

2011-12-08
2011-12-18 51 views
今日和男友來吃他一直很記掛的那間咖喱店,進去時一個客人都沒有,婆婆就叫我地隨便坐,這是我第2次來,第一次相隔太久我忘了吃了什麼咖喱了,我就揀咗個可以睇到電視的位置,婆婆一來就把烘熱過的碟子給我們,還叫我地小心熱,很細心,因為款式實在太多,所以問一下有什麼咖喱比較唔辣,廚師伯伯話除了乾咖喱其他都可以唔辣,但這裡最好吃就是乾咖喱了,男友就叫了個馬蘇里拉乾咖喱牛柳配白飯,我就見到有米線就問那一種比較好(因為分咗3款咖喱和5種類別,有意大利、馬來西亞、馬蘇里拉、地捫和印度,都至少15種,仲未計用乜野肉做主打),廚師伯伯就一直說馬蘇里拉乾咖喱炒米線係最好食的,唔好食唔收錢,去第2度都無得食架,咁我就用試下都無妨的心態要了,另外男友要了一罐忌廉問我要唔要,好難得佢唔飲可樂,就問佢點解,他話:婆婆話食咖喱飲忌廉最好,所以每次佢都好聽話要忌廉,所以我都要一罐試下,婆婆見我地要忌廉就話我地識食,大約5min,馬蘇里拉乾咖喱牛柳出場了,光看外表,你會見到一大堆辣油在碟底,牛柳上面有一點芝士條,旁邊給你一碗濕咖喱用不用隨你喜好,這個已經是微辣的了,我試了一口(今天決定了要破戒一整天),內裡5成熟,牛柳很淋,
烘熱過的碟子和餐具
馬蘇里拉乾咖喱牛柳配白飯
光看外表,你會見到一大堆辣油在碟底,牛柳上面有一點芝士條,旁邊給你一碗濕咖喱用不用隨你喜好,這個已經是微辣的了,我試了一口(今天決定了要破戒一整天),內裡5成熟,牛柳很淋,有很強的咖喱香料味,對我來說是小辣,可以接受
配飯吃更好,芝士感覺好像不太突出,成個大配角(可能是太辣味蕾麻了),但男友就食得出芝士味,,再過5min,我的都到了,
馬蘇里拉乾咖喱雞炒米線
廚師伯伯再來說:好食架,唔好食唔收錢,光看外表,用了一大堆香料和辣油炒成,還見到很多粒粒香料,食落米線口感好煙韌,同平時食湯米湯的感覺好唔同,咖喱雞多數是雞胸肉,有少少骨,少少"鞋"口(食得雞胸10次有9次都係"鞋"的,這個算好),男友說味道略咸,我就覺得剛剛好,不過我想食唔辣結果都係比咗小辣我,還好我都接受到,不過食到一半,食到開始想伸脷(越來越辣
),就飲吓忌廉解辣,相信就係同以前睇電視見到人食咖喱含一口糖解辣一樣,有異曲同工之效,果然係減了一點,可以繼續食,之後廚師伯伯來問我:好唔好食呀!我當然話好食啦,因為我真係食晒,幾好味,食完仲覺得丹田內有一股暖氣,但又沒有標汗,之後我再問廚師伯伯:濕咖喱係點?,佢話:都係差唔多,好似妳前面果碗野咁(佢指男友果碗濕咖喱),我話:我不太鐘意吃到一粒粒香料,想溶一點,廚師伯伯就話:果d香料係唔會溶架,食咗落肚仲好有益添,聽到有益我就什麼都接受了

另外有一位客人來吃午餐,婆婆就說沒有午餐,我見原來她把午餐牌收回來了,原因是店舖只有2人,之前的印度妹妹不知道是請假還是走了,2位老人家根本做不到午市,材料又有限,入貨又要伯伯自己去,所以通常都會建議你吃些什麼,那位客人被建議了吃炒米線(和我一樣lol),但之後伯伯說,連米線都不夠一碟了(我吃的是最後一碟?!),就提議客人吃炒飯,那位客人就要了牛柳炒飯,還要是和米線同價(男友聽了很想吃),臨走前看到已做好的炒飯,是牛柳絲乾咖喱炒飯,男友同婆婆講,唔見呢度有寫有炒飯食,婆婆話貼咗響出面,仲話下次來叫炒飯吃,真係識做生意
2011-11-14
$90 (Lunch)
烘熱過的碟子和餐具
馬蘇里拉乾咖喱牛柳配白飯
馬蘇里拉乾咖喱雞炒米線
  • 乾咖喱牛柳
  • 馬蘇里拉乾咖喱炒米線
2011-12-17 20 views
今天放工後與老公找地方吃飯, 隨便行到這家店門口, 看到店內有不少顧客, 心想不會太差, 於是便入內一試。 結論只有四個字「完全唔掂」。一入店內没有人招呼, 於是自動找位子坐下, 自己看食譜, 然後示意點菜, 收銀員從櫃檯走出來, 替我們下單。 由於他們的咖哩太多名堂, 又不知有甚麼分別, 於是問了些問題然後下單, 收銀員回答時有些「寸」, 後來我更改了主意, 她立即黑面。 當時她只是在單子上寫上菜名, 難道不能改嗎? 最後點了乾咖哩牛脷炒米線(這是收銀員高度推介, 她說很彈牙, 其他地方吃不到)和捫地咖哩雞。下單後, 一坐便是二十分鐘, 完全没有起菜的蹟象, 原來多人是因為起菜慢。 老公告訴我, 比我們早到的客人仍未上菜, 再過不久, 那木台客的代表都忍不住走到櫃檯, 對收銀員說:「不好意思, 食物太久未到......」, 婆婆没等對方說完, 語氣有點兇的說, 差不多了, 看! 就到了(指著廚房門, 但没有菜拿出來), 那位客人說實在等得太久了, 婆婆繼續說:「快到了, 快到了」, 然然一邊喊著:「6號木台要快D , 點解咁慢?」, 一邊走入廚房。 該位客人只好無奈地走

下單後, 一坐便是二十分鐘, 完全没有起菜的蹟象, 原來多人是因為起菜慢。 老公告訴我, 比我們早到的客人仍未上菜, 再過不久, 那木台客的代表都忍不住走到櫃檯, 對收銀員說:「不好意思, 食物太久未到......」, 婆婆没等對方說完, 語氣有點兇的說, 差不多了, 看! 就到了(指著廚房門, 但没有菜拿出來), 那位客人說實在等得太久了, 婆婆繼續說:「快到了, 快到了」, 然然一邊喊著:「6號木台要快D , 點解咁慢?」, 一邊走入廚房。 該位客人只好無奈地走回座位上, 再等了約5分鐘, 才見到一份賣相不好的咖哩上木台。 我們共等了三十分鐘才一第一道菜 - 捫地咖哩雞上枱, 咖哩汁的香料味太重, 其香料奪了咖哩味, 太咸, 那幾塊雞全是骨, 幸好飯總算熱。 不久乾咖哩牛脷炒米線也來了, 出乎意料之外, 老公問我為何是意粉, 我說是疑似意粉的米線, 碟上看到好幾塊大牛脷(一塊要吃三、四口才吃完), 同樣地香料味太重, 重得有點噁心, 但不想太浪費食物, 所以勉強用捫地咖哩汁「調味」, 老公說不要吃了, 到別處再吃。 後來只吃了比較好吃的牛脷便算了。

我從未試過吃完咖哩後, 手仍是凍的。 明顯地咖哩只停留在口腔, 不能到胃部, 更不能說暖胃了。

結賬時收銀婆婆還走過來問「係唔係好彈牙呢?」 我想這不是叫彈牙, 是叫「硬」, 老公客套地說飽了, 婆婆還說:「當然啦, 那麼多!」, 真弄得我們啼笑皆非。 以一百多元吃了這麼一餐飯, 完全不值。
2011-11-29
$60.00 (Dinner)
  • 没有
2011-09-08 13 views
港威睇完戲,行落佐敦食野…唔知食咩…經過見到,就試下啦…兩丁人叫左:俄羅斯焗牛脷+馬蘇打咖哩雞個俄羅斯牛脷…嘩…個汁好鬼咸…牛脷就可以,好焾…馬蘇打咖哩雞…一般般啦…嘛嘛地…第日都係再行前少少,去廟街的佐敦咖哩好d…
港威睇完戲,行落佐敦食野…
唔知食咩…經過見到,就試下啦…

兩丁人叫左:俄羅斯焗牛脷+馬蘇打咖哩雞

個俄羅斯牛脷…嘩…個汁好鬼咸…
牛脷就可以,好焾…

馬蘇打咖哩雞…一般般啦…嘛嘛地…

第日都係再行前少少,去廟街的佐敦咖哩好d…
差咸
好一般,嘛嘛地…
2011-09-08
2011-07-28 13 views
very good全間餐廳的老闆用員工都十分有個性 見下文。我們一行8人,在地鐵站等齊人就出發。行過去5分鐘(視各位的速度)每人叫一個咖哩,一個餐跟1個飯或1份薄餅,加1個飯或1份薄餅$12-我們配飯,再加左個春卷,一份薄餅。叫左意大利芝士珈理,英國紳士珈理...etc廚師very funny, 一個ac,一個米蘭...黎多個英格蘭PS:幸好同台的各位都係足球迷XD !!!!!我地帶左個PPG CAKE去,食完飯,好快執好台,食蛋糕,老闆娘請左我地食利是糖。佢話,糖好便宜,但重要係心意,可以祝福生日壽星(姐係我!!! XD ) 同一班朋友。佢仲請左太子爺幫我地影番張合照。最後來說,真係好開心
very good
全間餐廳的老闆用員工都十分有個性 見下文。

我們一行8人,在地鐵站等齊人就出發。
行過去5分鐘(視各位的速度)

我們配飯,再加左個春卷,一份薄餅。
叫左意大利芝士珈理,英國紳士珈理...etc

PS:幸好同台的各位都係足球迷XD !!!!!

佢仲請左太子爺幫我地影番張合照。

最後來說,真係好開心

2011-07-23
  • 薄餅,春卷
2011-06-12 34 views
來到佐敦一吃咖哩 !!!!!!!!!!!!!!!!!! 人客不多不用等位~~初時也有點擔心它的食物質素~~落單時想要咖哩角~~但老闆說人流少了沒有了~~的而且確星期六的晚上人客僅是寥寥可數....老闆娘說招牌是乾咖哩和焗的東東~~所以就叫了一個乾咖哩魚柳炒米線和焗印度咖哩雞加薄餅它是真的專業~~味道不是大眾化香港人的咖哩口味,而是濃郁的香料味 !!!!!!!!!!!! 另外份量也真多~~!!!!!!!然後突然一場大雨~~老闆娘很樂意大家即使結帳後仍然待著等雨勢變少才走~~臨走的時候她有性格的說"仲好大雨呀~~有遮先好走"~~感覺是很型的親切~~

乾咖哩魚柳炒米線
焗印度咖哩雞+薄餅
2011-06-11
乾咖哩魚柳炒米線
2011-03-22 11 views
又是一個人的日子, 無聊在街上閒踱, 由尖東一路遊走, 路過的餐廳餐牌都勾不起食的慾念. 時已近半夜, 到了佐敦似是最後一店, 要麼一是空著肚子回家, 但長夜漫漫總得要吃吧. 內心掙扎了好一陣, 結果到這家咖哩店試試. 心想, 吃不完也可帶回家再吃.一邊食, 一邊看祭華叔新聞. 老闆娘突然講: "頭先有個肥仔黎食野, 叫到成枱都係野, 睇睇下, 我同佢講你個樣好似一個人 -- 王天林呀~~ -_-''''' !, 後尾先知原來佢係王晶. 喂! 你都好似一個人喎...呢...o個個肥肥地拍戲的, 有時響電視講下食野o個個." -- 老闆娘咪玩啦!店舖屬半家庭式小手作, 先由兩公婆打拼出來而發展至今以有數名員工可供呼喚, 生意真的得來不易. 難得老闆兩人依然親力親為, 一個樓面打點掌數, 一個內煮烹調, 儘量保持食物風格一致. 但感嘆小型食店常又面對這些接班的問題, 難怪集團食肆大行其道.總括來說, 食物質數屬平均之上, 咖哩選擇亦不少. 老闆娘老路縱橫, 我行我素, 甚有性格. 要吃這些手作小店, "客人永遠是對的"是不管用的, 如你能以人性化互動的心態, 相信感覺會舒服一些. 好說話
咖哩春卷 - 脆口餡料香而有質感, 不錯的介紹.
這個Monzzarella Cheese乾咖哩牛, 芝士味, 香草味, 香料, 咖哩味一應俱全, 略嫌鹹左d. 辣味對我這個嗜辣人而言, 中辣剛好.
因為芝士與醬形成濃烈又濃縮的味道, 感覺重口感之餘, 鹹味亦強, 故本是極需要配上白飯的.
-- 老闆娘咪玩啦!

總括來說, 食物質數屬平均之上, 咖哩選擇亦不少. 老闆娘老路縱橫, 我行我素, 甚有性格. 要吃這些手作小店, "客人永遠是對的"是不管用的, 如你能以人性化互動的心態, 相信感覺會舒服一些. 好說話人人愛聽, 不止是你吧!
2011-01-28
咖哩春卷 - 脆口餡料香而有質感, 不錯的介紹.
  • 咖哩春卷