2022-11-22
火鍋撚西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號第一次來到火鍋撚, 港島區西環同中環都有, 朋友話西環是旗艦店, 地方大好多,我坐多3個MTR 站去西環都無所謂啦!西環火鍋撚佢個舖位是連住楚撚記, 楚撚記就食小炒, 大排檔風味。不得不提湯底做得出色, 好多料又可以食, 且加湯時留意到不是加水, 而是跟返湯底添返同一個味, 就唔會食到尾變水打邊爐, 個湯味依舊有, 仲越濃味。雙湯底媽媽滋補老火湯鍋,, 入面有成塊豬肉同雞肉, 仲有紅蘿蔔粟米, 煮到湯好甜我都飲了2碗。加湯時是跟返加老火湯而不是水, 湯唔會越滾越淡。酸菜肉湯,好味哦,仲有薯粉添。火鍋料也是高質有水準, 生蠔肥美爆漿丸,墨魚漿醬,個餡熱同流心。鹹蛋皇炸雞皮 ,同魚皮有點似好脆又薄身,唔死鹹架鹹蛋醬打完邊爐送架糖水好有SURPRISE, 是沙冰。大家估下係乜味, 是中式架腐竹雞蛋糖水沙冰, 打成冰飲入口有碎冰塊, 簡直是涼透心。仲有另一款是鮮草芋園,一人份量剛剛好,水準拍得住很多台式糖水舖。
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號
酸菜肉湯,好味哦,仲有薯粉添。
火鍋料也是高質有水準, 生蠔肥美
爆漿丸,墨魚漿醬,個餡熱同流心。
鹹蛋皇炸雞皮 ,同魚皮有點似好脆又薄身,唔死鹹架鹹蛋醬