2015-10-06
位於天后電氣道的「樓上舖」小店主打精緻法日Fusion菜,雖然沒有富麗堂皇的電梯大堂,亦沒有浮跨而不踏實既裝修,但這片簡單中卻帶點不平凡的小綠洲反而可以突出呢度最殺食既賣點 – 殺死人既維港靚景同埋精緻得黎卻十分平實的法日fusion美食!是日天公不造美,雨一直大點細點的整晚都冇停過,不過,意外收獲係可以喺矇矇矓矓既玻璃窗一窺維港喺雨中平日難得一見既另外一面!患有「選擇困難症」既我一如以往,因為費事怕麻煩所以直接order左兩個 5 course set dinner,分別係「烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁」($468)同埋「烤美國安格斯300日肉眼 (200g)配紅酒汁」 ($488)。18個月黑毛豬風乾火腿伴哈密瓜︰Parma Ham入口感覺非常清新,食得出風乾味之餘卻唔會太鹹。哈密瓜十分新鮮清甜,放埋同Parma Ham一齊食絕對夾到痺。唯一要批評既係D瓜因為喺雪櫃拎出黎無耐,所以有D凍到打冷震咁,如果可以喺室溫先放一小陣再上碟就更perfect喇!鮮帶子刺身︰帶子感覺非常清新,除左本身既鮮味之餘重食到淡淡既海水味,肉質亦都非常爽口。配埋青綠色既薄荷汁之後,入口既感覺涼浸浸之餘更
是日天公不造美,雨一直大點細點的整晚都冇停過,不過,意外收獲係可以喺矇矇矓矓既玻璃窗一窺維港喺雨中平日難得一見既另外一面! 患有「選擇困難症」既我一如以往,因為費事怕麻煩所以直接order左兩個 5 course set dinner,分別係「烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁」($468)同埋「烤美國安格斯300日肉眼 (200g)配紅酒汁」 ($488)。