2024-09-08 300 views
最近都喺九龍灣出沒 呢間餐廳環境光猛 上次嚟過坐得幾舒服 同朋友再試多一次 今次可以叫多啲餸試下😬二人同行 $238滷味「台灣至尊」有雞翼 黑輪條(魚卷) 凍豆腐 鳥蛋(鵪鶉蛋) 大豆皮 空心菜(通菜) 王子麵 (+$1)除咗雞翼略嫌滷得唔夠腍身 其他我都幾鍾意🫰🏻 通菜滷得剛剛好 上一次椰菜反而煮過龍🧐平時重口味嘅我 食咗兩次 都覺得呢度嘅滷水偏咸 兩次食到最尾都頗難受🥹 值得一提嘅係 佢地嘅辣椒油好香💕 可以問職員拎蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵蜂巢牛肚滷得唔錯😋 入味之餘 有咬口 烏龍麵粗身Q彈 好大碟 香菇滷肉醬就唔係好食得出😂 反而麻油味好香 佢嘅日式蘿蔔及紅薑有記憶點 幾開胃啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條 (+$8)鹽酥雞份量都幾多 啖啖肉 可惜無任何經典/特別鹽酥味🤯 就係單純炸雞粒😞炸物炸得乾身 狀態唔錯冷泡白桃烏龍大大包茶包 香濃清新 送走油膩感 推薦💯台味奶茶 加珍珠 (+$5)台味奶茶係唯一比較淡嘅項目 無茶味 比較似旺角街邊小食店賣嘅廉價奶精奶茶 失望👎🏻珍珠係無糖煮嘅 欣賞奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅$62經典手抓餅加上雞蛋 煎得香脆 唔錯🫡 切起有

二人同行 $238
滷味「台灣至尊」
值得一提嘅係 佢地嘅辣椒油好香💕 可以問職員拎
滷味「台灣至尊」

蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵
蜂巢牛肚「古早香菇滷肉醬」拌手工烏龍麵

啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條 (+$8)
炸物炸得乾身 狀態唔錯
啖啖肉鹽酥雞配山葵醬拼脆炸粗薯條

冷泡白桃烏龍
大大包茶包 香濃清新 送走油膩感 推薦💯

台味奶茶 加珍珠 (+$5)
珍珠係無糖煮嘅 欣賞

奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅$62
經典手抓餅加上雞蛋 煎得香脆 唔錯🫡 切起有6大舊 幾抵食 芋泥大大條 好大方 同時都幾甜 芋頭味唔突出🫠 餅上面嘅醬油加埋肉鬆起司嘅咸 同芋泥嘅甜 將味覺推向兩個極端🤷🏻‍♀️
奶油芋泥、肉鬆、起司蔥抓蛋餅

評分 (🌕🌕🌗:正常)
性價比:🌕🌕🌑🌑🌑
味道:🌕🌕🌕 🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
結論: 份量滿意 可惜大部份都偏咸 調味可以控制得更好 畀咗兩次機會 有得揀未必會再嚟嚕

⛺燈籠滷味 (德福廣場)
📍九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖

🔖
#fml_kowloonbay
#fml_noodles
#fml_taiwanesecuisine

🧲
#燈籠滷味 #香港燈籠滷味
#九龍灣 #九龍灣美食 #九龍灣餐廳 #九龍灣食乜好
#Kowloonbayfood #Klnbayfood #hktaiwanesefood
#hongkongfood #hongkongfoodie #hongkongfoodblogger #hongkongfoods #hongkongfoodguide #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodporn
2024-09-08
Type of Meal