2022-10-15
📍華達印度餐廳 𝗦𝘄𝗮𝗴𝗮𝘁 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 (尖沙咀) 之前已經想去重慶大廈好耐,😆今次終於闖入去試吓地道嘅印度菜。一入到去就已經比店員係咁拉客,不過唔洗驚,其實佢哋都好nice㗎~ 華達印度餐廳嘅餐廳簡約而有氣派,以紅啡白三種顏色作主調,❤️充滿民族風,而且四周都被鏡面包圍,令餐廳空間感好足。餐廳仲會播住印度歌曲,好有氣氛!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98) 印度咖喱加咗牛油後🧈,正好平衡返咖喱嘅辛香,就算唔食得辣都一定食到。🥘佢嘅咖喱味道好香濃,帶有微微牛油香,而且口感順滑,雞肉仲好嫩滑!😍呢個一定要叫埋烤餅點啲醬汁嚟食,perfect match!! ▪️勁辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98) 叫之前店員特別提醒我哋呢個super spicy,所以我哋就有問下可唔可以同廚師講調低個辣度,🥵不過調低咗對我嚟講都仲係好辣🌶️,所以食得辣嘅可以挑戰下!! 佢嘅醬汁雖然好辣,但味道真係唔錯,羊肉唔會有羶味,味道香濃,而且有我最愛嘅薯仔🥔~ 而個點烤餅食都好好味!▪️印式洋香飯 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38) 飯
𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️牛油烤雞 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98)
▪️勁辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98)
▪️印式洋香飯 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38)
飯充滿印度香料味,🍚而且炒得粒粒分明,好香口!
▪️蒜茸烤餅 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙉𝙖𝙖𝙣 ($28)
嚟到印度餐廳必點印度烤餅!! 🫓烤餅嘅口感好綿密煙韌,表面空氣感滿滿,蒜蓉味道好香濃,🥰點埋咖喱食好正!
▪️芒果奶昔 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 ($35)
𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞嘅質感好濃稠細滑,🥭芒果味好香,酸酸地咁好開胃好清新,仲可以一解咖喱嘅辛辣。
▪️𝙋𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚 ($35)
🍍菠蘿汁味道清甜,飲落好清新~
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓103-104室
Shop 103-104, 1/F, Chungking Mansion, Tsim Sha Tsui