2018-10-18 1426 views
旺角行完街見有國內引入的重慶麻辣串串鍋,好似幾好食,幾新奇有特色。餐廳主要食火鍋,加入一串串的配料,對於平時只食火鍋既我,呢款串串鍋幾有新鮮感。每位$138可以任食任飲 120分鐘。湯底有四款選擇,而且可以點鴛鴦湯鍋,一次滿意兩款口味。肉類有齊牛、豬、羊及海鮮,都幾豐富吸引。我地點了招牌重慶麻辣湯鍋(少辣)及極品胡椒酸菜豬肚湯鍋。前者微辣帶點麻,湯鍋用左好多香料所以麻辣味特別香,配串串真係一流;後者豬肚爽口,仲吸哂胡椒同酸菜味,好好味。基本上火鍋湯底夠味,所以都唔使點太多調味,但我就一定要蔥、芫茜,夾埋肉食最正。有兩大雪櫃都夠凍,食物保持到溫度,而且都好齊整乾,可以放心食。其中必食有芫茜牛肉卷、雞腎、麻辣牛肉。丸類已切一半,方便進食,又可食多幾款都唔怕飽。仲有蔬菜及粉麵類,基本火鍋料都有齊。另一個細雪糕就放滿雪糕和雪條。我地算攞得斯文,其實可以攞多一點, 一大碟好有氣勢好豐盛, 一班人食仲有氣氛。每串都有幾粒細件配料,細骰可愛,快熟易食。有食肉獸最愛牛肉、雞翼、爽口魷魚、牛柏葉、木耳等,還有吸盡湯汁的豬皮、豆卜.....火鍋料有青口、各款丸類、三至四款菇菌類、蔬菜都有四款。丸類我覺得最

另一個細雪糕就放滿雪糕和雪條。
火鍋料有青口、各款丸類、三至四款菇菌類、蔬菜都有四款。丸類我覺得最好味係有芝士餡既丸。

我地先點每款少少,岩食我地點左幾轉,好滿意。

第二轉既肉同樣吸引,而且仲點了羊肉,估唔到羊肉都好好食好嫩,少少羶味易接受。
牛梅花比較多脂肪,肉脂比例各一半,入口有牛脂香。
牛小排,油份都算多,但油脂分佈平均,質感最薄,有點似肥牛,味道幾好。
安格斯牛,最少牛脂所以食完唔膩,牛肉味較濃,肉既紋理夠細緻,所以肉質口感最好。
黑豚肉,睇落偏肥,但熟左肉質爽彈,豬肉味幾重。
海鮮有蝦、沙白及脆鯇魚。蝦肉夠爽口彈牙,而且可任食,值回票價。沙白比較細,但都飽滿脹卜卜,而且無沙乾淨。脆鯇魚有分骨腩或肉片,我個人喜歡有骨,朋友就喜歡啖啖肉,魚肉軟滑唔腥。
麻辣牛肉有驚喜,好嫩滑麻香。
壓軸推介芫茜牛肉卷,肉味重加上芫茜爽爽地又吸到辣味,比起淨食牛肉,呢款更多層口感,仲食極唔膩。
除左汽水、果汁、熱茶/水,任飲仲有啤酒。唔夠喉可加錢要大支裝款的啤酒。

最後嘆埋個雀巢雪糕,有好重奶味既雲尼拿味,而朱古力雪糕,味道都夠濃。
2018-10-16
$150 (Dinner)