2022-06-28 276 views
因為屋企人關係,細個成日食印尼餐廳,最鐘意就係食BAKSO,因為鐘意食牛丸又鐘意食粉麵。而家先知西貢有一間咁有FEEL嘅印尼菜。見到有戶外位俾客人同自己嘅寵物一齊CHILL住食個LUNCH,幾開心~話明鐘意食BAKSO $70 點會唔嗌,賣相冇乜特別,就係一碗牛丸粉面頭加左啲辣醬咁,食麵前循例先飲一啖湯,係清甜嘅牛骨湯味,調味又唔會太咸,辣醬嘅味道都唔太突出,唔會話好辣。牛丸個樣唔似出面賣嘅牛丸咁大粒,但係食落好香牛味,又唔會話好硬同UN,而米粉就好似平時即食嗰啲銀絲米粉咁,好幼身,偏硬身,浸耐左都唔會脹嗰款。成碗BAKSO都勾起左我細個嘅回憶,好好食。除左BAKSO,知道佢個白鬚牛骨湯飯 $95 好出名所以都嗌左黎試。 入面有牛腩牛骨同蘿蔔,哩個都好驚喜,牛腩好入味炆得好淋,一啲都唔鞋口,再有少少肥膏夾喺中間,除左好食都唔知講咩好,蘿蔔都入味而且冇渣。嘢飲試左佢個白鬚加朵 $48 同一罐CARBON BREWS嘅SOUR PUNCH $48白鬚加朵係咖啡黎,上黎嘅時候係一杯印尼咖啡同一杯雙球嘅雲尼拿雪糕,將兩者加埋就飲得,飲落係好正宗嘅印尼咖啡味,再帶少少雲尼拿嘅香甜,幾得意,可以試

白鬚加朵係咖啡黎,上黎嘅時候係一杯印尼咖啡同一杯雙球嘅雲尼拿雪糕,將兩者加埋就飲得,飲落係好正宗嘅印尼咖啡味,再帶少少雲尼拿嘅香甜,幾得意,可以試下。 SOUR PUNCH就酸尾尾,唔係好重酒味,好啱夏天飲。

最後除左覺得食物好食之外,仲想讚下環境,成間餐廳嘅環境都令人好RELAX,仲有TATAMI坐,好啱放假過黎放鬆下。
牛骨湯飯
BAKSO
Cold  brew
2022-03-27
牛骨湯飯