2015-02-14
2年前在英国伦敦食过呢间阿根廷steak house,印象深刻,而家hk终于开左第一间了,新年第一日,竟然輕易book到,真系好開始!入到餐廳,環境大概同英國的差唔多格調,high-tech銀色,有d昏暗,所以我的相都要打閃光燈先睇得清楚,但環境絕對係高尚and stylish,適合fine dining!作為一間食阿根廷牛排既餐廳,所有既牛肉同酒都係來自阿根廷。等我地坐低settle down左之後,有個waitress(可能係阿根廷人哈哈)攞左1 tray生牛扒過黎,逐件解釋,每塊牛扒係咩部位,口感同肉質係點:fillet,ribeye,sirloin同rump,可以order距地既combination,一次過試晒4種部位/cutting。先講麵包,個圓碌碌既cheese包,又warm又chewy,有咬感,唔錯啊,之前未試過。由於2個女仔都係為左塊扒而黎,so我地skip左頭盤,直接order主菜了!我叫既係spiral cut marinated rib eye,$498,好大一塊,其實可以2個人share了。朋友要做fillet,但都好大份,真係適合食肉獸!配菜要左菠菜同薯條
由於2個女仔都係為左塊扒而黎,so我地skip左頭盤,直接order主菜了!我叫既係spiral cut marinated rib eye,$498,好大一塊,其實可以2個人share了。朋友要做fillet,但都好大份,真係適合食肉獸!配菜要左菠菜同薯條,菠菜煮得剛剛好,唔係出面個d煮到巢晒皮個d咯,而且配菜份量都ok!
甜品其實都有好多款,但最signature既係cheese cake,但是夜竟然賣晒......唯有下次再食。
另外值得一提係距個tasting room,透明外牆,入面放慢各種來自阿根廷既酒,可以book黎搞小型wine tasting function,我好奇入去睇下,出来既时候撞到个manager (应该都系南美人), 吹左1阵水,feel welcome!
(最后发现对面台坐住蒋怡一家大细)