2019-09-11 87 views
同朋友去銅鑼灣食泰國野,之前我地都已經黎過呢到食過,意猶未盡,於是今次一於重回舊地食lunch,我地坐左係窗邊可以飽覽樓下景色,忙裡偷閑。我地叫左個二人餐,包括1湯4餸,包埋白飯,食完之後好飽非常之滿足,我仲叫左一杯芒果沙冰,大大杯好解暑飲落去有香甜芒果味,沙冰入口即溶,味道好自然。黎到食泰國野就一定要飲冬陰公湯,唔好睇少佢以為分量好少,兩個人飲都有兩碗多,而且相當足料,有大蝦、蕃茄仔、菇等等,微酸中帶點辣味,但又唔會好辣,好開胃。醃無骨鳳爪冰冰涼涼,消暑一流,味道酸酸地,醃得好入味,鳳爪爽口彈牙,一早已經去左骨,岩哂我呢啲唔鍾意啃骨嘅懶人,話咁快就清碟喇~海南雞有成半隻,好足料雞肉好嫩滑而且骨細,啖啖肉,配上秘製辣汁,更加好味,送飯一流。飛天炒通菜眾所皆知,係一道馳名嘅泰式小菜,鑊氣十足,加入蒜蓉、指天椒同豆瓣醬去炒通菜,辣辣地,味道豐富,通菜好爽口有口感,非常好食。最後我地仲點左燒泰式豬頸肉,好大份,豬頸肉烤得外皮金黃色,入口帶有香烤味,好易咬配上酸辣汁,惹味又開胃。估唔到過左咁耐再番黎食,水準依然keep住咁好,如果我突然想食泰菜可能第一時間諗起「泰式食」

飲落去有香甜芒果味,沙冰入口即溶,味道好自然。

海南雞有成半隻,好足料

配上酸辣汁,惹味又開胃。