2017-09-25
今日難得經過久違了既九龍城,因為廿年前住過這區,搬左後冇踏足過,今次既然來到就在這裏尋食啦聽就聽得多九龍城有小泰國之稱,今晚就食泰國菜啦,睇吓好唔好食得過其他地方先見到呢間叫鱷魚,泰國最多鱷魚就試吓呢間,會唔會俾人咬到一頸血先內裏環境都舒適,睇吓餐牌超多美食又有選擇困難症,不過在我記憶中,泰國最出名美食有生蝦刺身、螄蛤、炒粉絲等等……就一於叫呢幾樣,再叫杯椰汁冰飲吓先。等待美食既時候,椰汁冰就送上,一於飲住椰汁等美食第一碟送上既居然係泰式蝦球炒粉絲,熱辣辣好大碟,而且好多料唔止有蝦,還有魷魚、青口、一樣唔知係泰國魚片還是麵筋,顏色賣相已好吸引粉絲食落好滑好軟,吸收晒泰式醬汁料,酸酸辣辣,再加一少格青檸等你榨汁,提升個酸度和清新感覺,另外加左花生碎混和一起食增加口感跟住就係送上烚螄蛤,聽人講話好甜好好味,但又怕食左肚痛,但未試過點都要試吓上枱時見到佢還微微跳動食落真係好鮮甜,如果接受唔到有少少血腥味,可以點泰式辣醬,另到更加好味生蝦刺身,d蝦好大隻好新鮮,咬落好彈牙爽口,唔點個檸檬醬汁,已經好鮮甜點左就另一重味道,提升左個鮮味今次試完兩款海鮮真係正,下次再來可以再試其他泰國美食
泰國最多鱷魚就試吓呢間,會唔會俾人咬到一頸血先
內裏環境都舒適,
睇吓餐牌超多美食
等待美食既時候,椰汁冰就送上,
一於飲住椰汁等美食
今次試完兩款海鮮真係正,下次再來可以再試其他泰國美食