2021-06-08
下午茶前食左少少野, 晚飯又唔想食太大份量, 水門雞飯絕對適合.裝修雖然唔似泰國總店咁, 不過廚房位佢有少少做到排檔既樣, 感覺地道D.其實都好多款野食, 本身都掙扎緊叫湯河好, 定係食個飯好. 見咁耐無食過水門雞飯, 都係叫個飯黎食下.一向我都唔食雞皮既, 不過佢個皮好薄, 又唔油, 如果專登撕開佢, 反而仲難, 所以今次試下連埋皮食啦. 雖然唔會好似平時食既黃油雞皮咁香, 但多一分滑口, 加埋雞肉就更嫩更滑. 醮埋個汁, 酸酸辣辣咁, 更加惹味, 不過個油飯就好似偏硬少少. 但出眾既居然係個湯, 初時以為冬瓜湯清清涼涼消下暑咁啦, 點知原來落左好多胡椒, 飲落去加更辣口. 好在有2片青瓜可以清下個口, 如果唔係個辣味就會LAST好耐.炸雞一D都唔會遜色得過切雞, 炸得脆口得黎, 雞肉都仲係嫩既, 不過有D邊位, 粉漿都係多左少少, 會變左有舊好硬既脆漿. 重點係個醬汁, 酸酸甜甜辣辣咁, 唔似平時食開既雞醬味, 配落炸雞度更加帶出個味道來, 比切雞個汁更加突出.不過餐廳坐位就比較窄, 2人既話仲指定要對住坐, 每次傳菜, 店員都要好小心, 亦都要叫食客小心, 令食客們欠缺一份舒適感
不過餐廳坐位就比較窄, 2人既話仲指定要對住坐, 每次傳菜, 店員都要好小心, 亦都要叫食客小心, 令食客們欠缺一份舒適感, 食完就想拿拿聲走喇.