2010-01-29 296 views
天气好潮濕,無食慾。係銅鑼灣行吓行吓,經過老三陽,便睇睇鰻魚乾,鰻魚乾係海魚,本身都幾鮮,点知又睇到新出品:"太湖"出產嘅"白魚乾"。我係蘇州公幹都食過"太湖"最出名嘅"太湖三白",即係:白魚、白虾、銀魚。食嘅時候係新鮮游水,好鮮味,香港未見過有得賣,因為養唔到,蘇州食都幾貴。一見到老三陽有白魚乾,買一條試試,有一呎長,賣88元,好抵,今時今日靚嘅咸魚秤金咁秤。返到屋企,蒸四分一條,好簡單,淨係加羗絲清蒸15分鐘,嘩!鮮到不得了,一家四口,最快食晒就係條白魚乾,不過,要小心有几多小骨,一定要慢慢食!隨時加餸,正!
2010-01-27
  • 太湖白魚乾、寧波鰻魚乾