2021-10-25
又到大閘蟹季節🤩, 今次我們一行四人到十里洋場食大閘蟹🦀, 星期日全場爆滿都幾熱鬧。📍金秋大閘蟹盛宴~淮揚四小品 ( 黑松露珍珠煙糖心蛋、 話梅涼瓜、目魚大烤、 女兒紅醉蝦)、 花膠蟹皇翅、 清蒸大閘蟹、 鮑汁扣原隻鮑魚拼鵝掌、 蟹粉芙蓉帶子蟹斗、 蟹粉河蝦脆米炒飯、 夠薑芝麻湯圓和20年花雕。📍📍20年花雕 ~ 花雕味幾香,加粒話梅甜甜地好好味, 我們飲了十瓶🤣。 📍淮揚四小品 ( 黑松露珍珠煙糖心蛋、 話梅涼瓜、目魚大烤、 女兒紅醉蝦)~ 四款都是開胃前菜, 清清地都唔錯。 📍花膠蟹皇翅 ~ 蟹味不算突出, 而且味道偏淡 ,但花膠份量都幾多。 📍清蒸大閘蟹 ~ 五兩大閘蟹, 蟹膏軟綿綿, 都算多膏。 📍蟹粉芙蓉帶子蟹斗 ~ 滿滿的蟹膏, 一望到已經流曬口水。 📍鮑汁扣原隻鮑魚拼鵝掌 ~ 鮑魚鵝掌都炆得很腍, 鮑汁可以用來拌飯。 📍蟹粉河蝦脆米炒飯 ~ 賣相精緻, 但食不出又蟹粉味道。 📍夠薑芝麻湯圓 ~ 薑味可以再重點, 芝麻流心湯圓好好味。 買一送一的價錢都算抵食😊, 晚餐分兩個時段,食得都比較趕。
📍清蒸大閘蟹 ~ 五兩大閘蟹, 蟹膏軟綿綿, 都算多膏。
📍蟹粉芙蓉帶子蟹斗 ~ 滿滿的蟹膏, 一望到已經流曬口水。
📍蟹粉河蝦脆米炒飯 ~ 賣相精緻, 但食不出又蟹粉味道。
📍夠薑芝麻湯圓 ~ 薑味可以再重點, 芝麻流心湯圓好好味。
買一送一的價錢都算抵食😊, 晚餐分兩個時段,食得都比較趕。