2023-11-25
放咗工之後,想有一個Meter嘅時間,所以就去咗金鐘行街買下聖誕禮物,買完之後就入咗一間日本餐廳,去試吓set dinner ☺️ , 當中包括左:🔸油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律肥美嘅油甘魚再配上酸酸美味嘅汁+海帶沙律🥗,感覺好清新好開胃🔸刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)刺身好新鮮,而且好大件好肥美😝🔸海膽碎蔥吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司小編就鍾意海膽,海膽好鮮甜美味,配上碎蔥吞拿魚腩,,簡直係Perfect match🔸茶碗蒸雖然簡簡單單嘅茶下碗蒸,小編留意到上面擺咗幾塊橙絲,再配上滑滑蒸蛋,感覺好新穎,出奇地夾🔸銀鱈魚西京燒銀鱈魚西京燒亦都係小編另一至愛,西京燒醬再配上肥美嘅銀鱈魚,魚皮笑得好脆身,而且油脂好豐富,好滑身🔸日式叉燒拉麵(豬骨濃湯)日式叉燒拉豬骨湯好濃郁,再配上糖心蛋同一片叉燒,份量剛剛好🔸法式焦糖燉蛋焦糖燉蛋仲要係薑汁味,薑汁味同燉蛋出奇地配合😜,中西fusion嘅感覺,正😍
🔸油甘魚伴酸汁水晶海帶沙律
🔸刺身(帆立貝,牡丹蝦,三文魚,油甘魚)
刺身好新鮮,而且好大件好肥美😝
🔸海膽碎蔥吞拿魚腩壽司,火炙左口魚邊壽司,帆立貝黑魚子壽司
🔸茶碗蒸
🔸銀鱈魚西京燒
🔸日式叉燒拉麵(豬骨濃湯)
日式叉燒拉豬骨湯好濃郁,再配上糖心蛋同一片叉燒,份量剛剛好
🔸法式焦糖燉蛋