2021-12-13 2164 views
銅鑼灣人氣日式燒肉🥩@yakiniku.futago_cwb 本店係由一對日藉韓裔孖生兄弟喺東京開設嘅燒肉店,銅鑼灣店進駐香港已達七年,人氣依然旺盛!佢哋長期full booking,大家如果想試就要早啲打去,或者好似我哋5點幾走去walk in都會有機會有位🤣🤣銅鑼灣分店環境闊落,店員態度友善親切,食物質素仲幾好𠻹!🤤—牛舌盛 ($168)包括有厚切牛舌、上等牛舌、香蔥牛舌、鑽石牛舌👅口感方面厚切同上等牛舌相若,同樣腍得嚟個邊邊位會有咬口,但係香葱牛舌就被蔥味掩蓋,唔太食得出肉味。而鑽石牛舌原來就係將牛舌表面𠝹出花紋,味道口感不過不失。—Futago 內臟盛 ($128)除咗平日成日見嘅大腸小腸外,內臟盛仲會有埋牛頰肉同牛胃!食大小腸令我諗返起以前韓國讀書嘅日子😚脂肪位十分香口,但係整體口感略嫌太靭,韓國烤腸真係世一!要特別講下牛頰肉,未食之前會以為好韌好多筋,點知食落都幾腍,未食過嘅朋友可以order試下。另外牛胃爽脆,不過就唔啱我口味了~—一本壺漬牛肋條 ($148)呢個十分推薦🤩🤤醃料入味,肉質軟腍,滿滿肉汁,加上牛肉大小剪得適宜,啱啱好一啖嘅size,食得好滿足!不過都要歸功
銅鑼灣人氣日式燒肉🥩

牛舌盛 ($168)

Futago 內臟盛 ($128)

一本壺漬牛肋條 ($148)
呢個十分推薦🤩🤤醃料入味,肉質軟腍,滿滿肉汁,加上牛肉大小剪得適宜,啱啱好一啖嘅size,食得好滿足!不過都要歸功於同行友人嘅燒肉功力,唔會overcooked🤣隨壺會附送一碟醃製過嘅葱,但葱味太強勁,所以會較推薦原舊肉咁食😚

海膽黑松露玉子飯 ($98)
就咁睇個名就知碗飯唔會出錯🤣集合咗普羅大眾鍾意嘅食材,不過味道就係大家會想像到嘅味道,好食但冇特別~不過海膽比起我早兩日去食Omakase嘅海膽嚟得鮮甜,遲啲會出post講下間Omakase🤮

名物!一口冷麵 ($38)
本身只係見到店內牆身有痴水冷麵poster,隨口同友人提起韓國人食完燒肉會習慣嗌多碗水冷麵嚟refresh下個口,之後佢就話嗌嚟試下,點知發現原來真係非常refreshing又清爽🤣🤣仲決定order多一碗,燒完肉啪返碗冷麵當堂cool down咗個口,感覺冇咁熱氣肥膩𠻹🤪

當日其實仲有嗌到牛胸腹同壺漬五花腩,同樣都係above average😚店員好熟手地幫手燒,仲排得好靚仔整齊~不過其實店員會主動幫手燒,只係我哋除咗牛舌同五花腩外,其他肉都要求返自己燒,一樣香口得嚟又鎖住到肉汁🤤係會encore嘅燒肉店!

Futago HK大阪燒肉
銅鑼灣恩平道28號利園二期地下LG01號舖