1K
2021-08-06 235 views
收到政府發放給巿民資助, 每人二千元, 我們推廣經濟, 乘機享受一個高級日式晚餐訂了銅鑼灣區一家高級日式餐廳, 旭, 主打omakase  及 鐵板燒.  汽車直達餐廳門口, 不用泊公眾停車場, 銅鑼灣區實在少有, 適合愛高私隱朋友.裝潢有型格, 面積大, 招呼好是優點.  實在是與伴侶, 家人及招呼朋友開派對的好地方.今晚我們訂吃 Omakase, "萩",  吧檯闊落, 座位舒適.入座後, 侍應送上綠茶, 小食有酸羌牛蒡, 先開胃.前菜兩款:海膽玉子, 上面用圓粒米通點輟, 好標誌.  撥開冬菇, 下藏一磚玉子海膽,  味道細緻, 玉子好滑, 海膽 味甘.豚肉牛蒡卷 + 青瓜麵鼓醬, 龍珠果擺設有心思.  綠色青瓜條疊起配麵鼓醬, 橙色龍珠果站於一旁.  碟上凹型放著豚肉牛膀卷.先吃青瓜條沾麵鼓醬, 再來一口豚肉牛膀卷, 豚肉結實爽口, 牛蒡降血糖有益, 口感不錯.  最後食龍珠果帶來清甜口味.北海道毛蟹肉 + 馬糞海膽 + 紫蘇花第一眼看見金黃色的馬糞海膽已經好滿意, 師傅話下面是北海道毛蟹肉, 更加開心.  先吃一口馬糞海膽, 再混合蟹肉一起吃, 那種鮮甜口感, 一吃難忘, 紫
入座後, 侍應送上綠茶, 小食有酸羌牛蒡, 先開胃.
前菜兩款:
豚肉牛蒡卷 + 青瓜麵鼓醬, 龍珠果
最後食龍珠果帶來清甜口味.
北海道毛蟹肉 + 馬糞海膽 + 紫蘇花
第一眼看見金黃色的馬糞海膽已經好滿意, 師傅話下面是北海道毛蟹肉, 更加開心.  先吃一口馬糞海膽, 再混合蟹肉一起吃, 那種鮮甜口感, 一吃難忘, 紫蘇花帶花香, 裝飾氣味也極好.
師傅正準備  刺身五種:
同時送來  北海道白粟米,  時令水果可以 生食, 帶忌廉香味, 大家清清味蕾才開始吃刺身.

野生炙燒銀雪魚刺身
魚帶豐富油份卻不膩口, 口感爽嫩, 經火炙, 魚肉緊緻香濃, 吃得出色.
簿切左口魚
肉質非常結實, 魚油豐富, 鮮味甘香.
沾些 醋汁和蔥, 魚味出眾.
日本白象拔蚌
果然好味, 點些海鹽加 Wasabi,  更加鮮爽.
野生藍鰭吞拿魚,  魚肉鮮美,  令人越吃越滋味.
食完刺身後, 送來小肴,
鹽燒太刀魚, 太刀魚正是夏季尾東瀛最佳的靚魚.  用鹽烤燒, 肉質肥美, 魚味濃郁.
接著是  壽司 8 貫
平政魚壽司     入口帶有好香煙燻味,  油份不太重, 肉質有彈性, 魚味甜.  壽司飯也拿捏得不錯.
赤鯥魚壽司
係一款好高級嘅刺身, 因為係深海魚, 皮下脂肪好高, 油份非常豐富, 輕炙之後, 油香味更突出.
赤身魚壽司藍旗吞拿
紫菜非常脆口, 藍鰭吞拿魚魚肉鮮美, 脂肪分佈好平均, 令人越吃越滋味.
新鮮北寄貝壽司
肌肉收縮而呈捲曲狀的北寄貝, 口感超爽, 必須盡快進食, 才能吃到最鮮甜自然的味道.
左口魚邊壽司
口感非常好, 油脂豐富, 經過炭燒炙焦香了的油脂,  把魚油逼出更美味, 令人大感滿足.
中拖羅青壽司, 三件包.
入口軟嫰, 油脂適中, 即溶,  食得滋味., 口感豐富多重滋味 !  我最喜歡.
赤貝壽司
赤貝外表橙紅色, 有光澤, 食落肉質爽口彈牙, 有濃厚鮮味.
白海膽, 馬糞海膽, 雙拼壽司 .
雙拼海膽壽司, 第一次嚐試,  師傅做得好用心.
橙黃色馬糞海膽,  味道濃郁, 質感油潤細滑, 入口即溶.  白海膽比較清爽, 海水香味濃厚, 好滿意, 好食到令人回味無窮.
魚湯
富美感又有濃厚魚香, 食完餐飲碗熱熱湯, 有助暖胃.
餐後甜品:  綠茶奶凍
綠色茶粉, 配紅豆及黃色花瓣, 這個甜品好亮麗,
紅豆口感軟棉棉, 宇治抹綠茶甘香蓋著好滑溜奶凍, 吃得出色.
此餐廳的師傅做得好細心, 又有講解, 入口食材夠新鮮, 服務員不停加水換碟,  食物價錢合理, 物有所值,  我們會再來.
$1880 (Dinner)
  • 白海膽/ 馬糞海膽雙拼壽司 .
  • 中拖羅青壽司三件包
  • 赤身魚壽司藍旗吞拿