2021-09-03
喺Instagram見到人哋介紹,即刻走來試吓。其實間鋪有少少難搵,以為佢喺大街嗰邊,行咗成條街都搵唔到,原來係要轉入條細路入邊。個舖頭名我都唔識讀,店裏面地方細細,同其他連鎖拉麵店冇得比,但係勝在店員十分親切,用日文歡迎你之後,係你坐低咗之後主動問你要唔要介紹吓餐牌。不過個餐牌都好簡單,四種唔同湯底,豚骨就係原味,黑骨就係黑蒜油,赤骨就係辣味,綠骨就係加咗青醬。不過好熱情嘅店員仲同我詳細介紹左張點餐紙,其實大部份內容如果食開拉麵都會知點解,不過最有用果句就係話俾我聽碗麵淨係會跟木耳絲冇蛋冇紫菜,要另外加。碗麵上菜都顯出店員嘅熱情,擺低咗之後會再介紹吓碗麵上邊嗰舊黑色嘅嘢係豬肉碎,話俾我聽撈勻佢哋嚟食就得。係我最鍾意嘅濃郁湯底,但又未到一田家嗰隻有啲黏口嘅口感,都叫適中。拉麵係直伸幼面,都十分掛湯,幾好食。份量方便算係標準一人份量,大食少少既男性可能要加多個麵。本人都幾鍾意食唐揚炸雞同埋餃子,今次嗌左炸雞, $42得三粒其實唔係好抵,不過炸得幾好食又Juicy。食得出佢嘅醃料裏邊應該有柚子,都幾清新。另外值得一提嘅就係佢哋因為新開鋪,仲未可以收信用卡,只收現金,店員話佢哋向不同公司申請
黑骨拉麵
凪唐揚炸雞
另外值得一提嘅就係佢哋因為新開鋪,仲未可以收信用卡,只收現金,店員話佢哋向不同公司申請緊㗎啦。收錢嗰陣仲好關心我哋啲嘢嘅質素,真有心。
下次會再黎既!