2018-07-08
Vpoint 是銅鑼灣的新潮食廈,集結唔少高水準的餐廳。今天同honey發現Vpoint 地下開了一間新開的泰國菜餐廳,身為foodies的我們,一於試試看。這間餐廳採淺木色作主調,天花懸著藤織吊扇和吊燈,裝修新頴時尚,感覺高雅,氣氛唔錯。這兒的選擇繁多,有各種沙律、串燒、咖哩、泰式炒粉麵以及甜品,應有盡有。而且每日晚市都有兩款精彩的半價優惠!例如咖喱大蟹由$328,減至$164;明爐檸檬烏頭魚$168,半價後$84;而軟殻蟹咖喱可以$94享用(原價$188),認真超值!軟殼蟹咖喱配法包$188/半價$94軟殼蟹炸得酥脆可口,掛上香滑的黃咖喱汁,甜甜地,味道香濃又唔辣,仲滿有椰奶風味,加上香脆的蒜蓉多士,認真好吃!炸蝦餅$68蝦餅炸得鬆脆可口,蝦味十足,口感彈牙,再沾上甜酸汁,甜甜酸酸,好吃!馬拉盞炒通菜$68這通菜炒得軟嫩,火侯十足,加上微辣的馬拉盞,十分惹味好下飯。原個菠蘿炒飯$97這炒飯份量十足,用料豐富,有鮮菠蘿、肉鬆、雞肉、臘腸和雞旦。飯粒炒得粒粒分明,又唔會過於油膩,加上脆香腰果、香口肉鬆同惹味臘腸,味道十分豐富又滋味。凍泰式奶茶$25這奶茶工序繁多,先焗茶再拉茶,然後再放
軟殼蟹咖喱配法包$188/半價$94
炸蝦餅$68
馬拉盞炒通菜$68
原個菠蘿炒飯$97
凍泰式奶茶$25
這奶茶工序繁多,先焗茶再拉茶,然後再放涼,以確保茶味香濃。這奶茶味道甜甜地,但又唔會像平曰飲的泰式奶茶那麼甜,十分奶滑又順喉,仲有陣陣泰式奶茶獨有的香料味道,不錯。
凍檸茶$25
這檸茶檸味十足,茶味香濃順滑,口感冰涼,味道微甜,十分健康。
泰式甜品一式三款,滿有椰子香味,味道清甜又輕盈。
平日吃泰菜的環境比較焗促嘈雜。今晚我同honey可以在這兒舒適地食下嘢傾下計,估唔到食泰菜都可以這麼有氣氛。加上餐點味美而價格唔高,環境雅致,服務又唔錯,是銅鑼灣唔錯的開飯選擇。