諗起自己都已經好耐冇去過銅鑼灣,有日買完阿囡嘅日常生活品之後,經過見到呢間充滿天燈的越南餐廳,即時被佢既裝修吸引😍就忍唔住入左去!可能係因為時間尚早既關係,餐廳唔算太多人,所以先有機會可以坐到2樓嘅露台位!見到餐牌,款式都幾多,而且有好多特色嘅越南菜我未見過,所以都叫咗幾款試下!🍡西貢雞春子湯濛 HK$119雞湯底幾香,唔算太濃,鹹淡程度啱啱好因為有時都會怕啲雞湯太過濃郁,會好易濟!但好彩個雞湯無咁既情況出現!而且雞肉嘅份量好多,厚身兼食落啖啖肉,口感嫩滑!🍡潘切直送小墨魚春撈檬 HK$168第一次食越南餐係有小墨魚😯所以就好奇心之下叫左!佢嘅醬汁都幾特別,同時都辣辣地,食唔到辣既朋友仔就建議唔好叫比較好!墨魚仔口感好滑,好似食緊刺身咁!不過職員都好貼心同我講記得要留意墨魚仔既骨!🍡頂級火焰羊肋骨HK$330一開始本身好期待呢個羊肋骨,可惜既係啲肉質好有咬口,牙仔比較硬正既可以挑戰下!五香粉好出,好有串燒味道!

🍡西貢雞春子湯濛 HK$119

雞湯底幾香,唔算太濃,鹹淡程度啱啱好

🍡潘切直送小墨魚春撈檬 HK$168

🍡頂級火焰羊肋骨HK$330

五香粉好出,好有串燒味道!