2023-08-17
登龍街地下最近開咗間新餐廳,外面黑白色嘅復古摩登裝修,睇落好高級咁,但睇 menu 又算太貴,就畀佢吸引咗入去!👀餐廳樓底好高,好開揚,而且歐陸風嘅設計,一道道圓拱形下有一張張梳化🛋️,好似一個個包廂咁,啲位好寬,私人空間好足,坐得舒服,🥂拍住拖嚟食就啱晒!雖然係西餐廳,但菜式比較似 fusion 菜,Menu 入面就有🍛西班牙八爪魚配馬拉娘惹甜酸雜菜同🦑中式冰梅醬燒原隻北海道魷魚筒,睇個名都覺得好特別!最後叫咗 4樣睇落比較啱口味嘅,擺盤精緻,好 courful🌈,唔止打卡一流,味道同配搭都好有驚喜!今次呢間絕對係真心推介,性價比高,💯可以 encore!🥪三重奏 Sourdough Toast $138呢個三重奏擺盤真係勁靚,3樣餡料放喺正方形餐盒度🍱 ,排成一條條,色彩繽紛🎨 ,中間仲有隻蟹鉗,超級靚!🦀而餐盒仲要放喺野餐盤入面,旁邊放酸種麵包同乾草裝飾,勁有歐陸 feel!3樣餡料入面,🦞我最鍾意龍蝦明太子沙律 X 北海道黑蟹子,龍蝦肉彈牙,混合有微微辣嘅明太子醬,進一步提鮮,加上北海道黑蟹子嘅卜卜口感,好有層次!🍤而鮮蝦 X 三文魚子 X 甜椒蛋黃醬,鮮同樣脆嫩彈牙,配埋甜椒蛋
🥪三重奏 Sourdough Toast $138
呢個三重奏擺盤真係勁靚,3樣餡料放喺正方形餐盒度🍱 ,排成一條條,色彩繽紛🎨 ,中間仲有隻蟹鉗,超級靚!🦀而餐盒仲要放喺野餐盤入面,旁邊放酸種麵包同乾草裝飾,勁有歐陸 feel!3樣餡料入面,🦞我最鍾意龍蝦明太子沙律 X 北海道黑蟹子,龍蝦肉彈牙,混合有微微辣嘅明太子醬,進一步提鮮,加上北海道黑蟹子嘅卜卜口感,好有層次!🍤而鮮蝦 X 三文魚子 X 甜椒蛋黃醬,鮮同樣脆嫩彈牙,配埋甜椒蛋黃醬,惹味得嚟,有陣陣清新嘅香料味!最保險嘅就係🥑煙三文魚 X 牛油果 X 酸忌廉,唔駛講都知一定好食!酸種麵包亦非常鬆軟,想要幾多餡料都可以自己加,唯一美中不足之處,就係包太少,唔夠塗晒咁多餡料!
🍝原隻蒜蓉燒扇貝+忌廉明太子意大利飯 $138
中間放咗隻燒到勁香嘅燒扇貝,未食都已經流口水!而意大利飯加咗濃滑嘅忌廉同微辣嘅明太子,令飯有飽滿感之外,又唔會太膩,加埋櫻花蝦同野菇,口感就更豐富!
🍍鳳梨酥巴斯克芝士蛋糕 $68
第一次食巴斯克蛋糕會食到榴槤嘅口感,勁滑勁 creamy ,仲要有一絲絲嘅鳳梨肉,香甜清新,濃厚又唔膩,超好食👍🏻👍🏻👍🏻
🍓Iced Strawberry Latte $52
面層濃郁嘅奶泡好綿密,中層牛奶加埋士多啤梨嘅酸甜,sweet 得嚟清新不膩,底部嘅士多啤梨蓉有粒粒口感,飲落滿滿幸福感!